TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal

Fotó: Hemző Károly
Spárgás-rokfortos
spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g zöldspárga
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15-20 szál snidling
- 1 kis csokor petrezselyem
- 150 g sonka szeletben
- 200 g érett rokfort vagy márványsajt
- 2 ek. olaj
- 30 g vaj/margarin
- 2 dl tejszín
- só, őrölt fehér bors
- 400 g spagetti
- 4 bazsalikom- vagy petrezselyembóbita
1. A spárgasípokat megmossuk, fás szárvégüket leválasztjuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!), 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a spárgafejeket félretesszük. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, a fokhagymát meghámozzuk. A petrezselymet és a snidlinget leöblítjük, finomra vágjuk. A sonkát vékony csíkokra metéljük, a sajtot apróra tördeljük, egyharmadát félretesszük.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a spárgát, sózzuk, borsozzuk, 3-4 percig pároljuk, végül hozzáadjuk a petrezselymet és a snidlinget, tetejére szórjuk a félretett spárgafejeket és a sonkát, fedő alatt további 2-3 percig pároljuk, (többször már nem keverjük meg, mert a spárgafejek törékenyek!), melegen tartjuk.
3. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot, szelíd tűzön felolvasztjuk, ízlés szerint borsozzuk, összeforraljuk, ha egyáltalán szükséges, csak a végén sózzuk!
4. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd 1 merőkanál főzőlével együtt a sajtmártáshoz adjuk, (két favillával) lazán összekeverjük. Mélytányérokba szedjük, tetejükre halmozzuk a sonkás spárgaragut, meghintjük a félretett sajtdarabkákkal, és bazsalikommal vagy petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.
Változatok:
− Rokfortdarabkák helyett reszelt parmezán vagy érlelt juhsajttal is gazdagíthatjuk.
− Még különlegesebb, ha a rokfortos tejszínmártásba 1 evőkanálnyi durvára vágott diót/mogyorót vagy fenyőmagot is keverünk.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor, rozé vagy vörösbor