KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Elendel
Spenótos-sajtos
töltött krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagyobb krumpli (200-250 g/db)
- só, őrölt fehér bors
- 800 g spenót
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek. olaj
- 2 közepes, kemény paradicsom
- 200 g közepesen érett camembert sajt
- 1 ek. vaj/margarin
1. A krumplikat megmossuk, enyhén sós, bő vízben 20 percig főzzük. Közben a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, lerázzuk róla a vizet. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.
2. Nagyobb edényben/mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, fedő alatt, többször átforgatva 3-4 percig pároljuk, majd élénk tűzön elfőzzük a levét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A paradicsomokat megmossuk, elnegyedeljük, levüket és magjaikat eltávolítjuk, húsukat apróra felkockázzuk. A sajtot 8 darabra vagy gerezdre vágjuk. Kikenünk vajjal/margarinnal egy akkora sütőedényt, hogy a félbevágott krumplik elférjenek benne. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
4. A krumplit leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, kettészeljük, aljukból levágunk egy szeletkét, hogy ne billegjenek, aztán a sütőedénybe helyezzük őket, és megsózzuk. Tetejükre púpozzuk a spenótot, megszórjuk a paradicsommal, végül belenyomodjuk a sajtdarabokat, és addig sütjük, amíg a sajt a spenót tetejére olvad (15-20 perc). Köretként vagy hústalan egytálételként mihamarabb tálaljuk. Frissen az igazi!