SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Sültcukkini-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 zsenge cukkini (800 g)
- só, bors
- 2 ek. finomliszt
- olaj a sütéshez
- 4 közepes paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 12-15 friss mentalevél
- 6-8 ek. balzsamecet
1. A cukkinikat megmossuk, szárvégüket eltávolítjuk, hámozatlanul rézsútos karikákra szeljük, és vágódeszkára sorakoztatjuk. Mindkét oldalukat meghintjük egy kevés sóval, majd fátyolnyi liszttel (a felesleget lerázzuk róluk).
2. Nagyobb lábasban/serpenyőben felforrósítunk egyujjnyi olajat, gyors egymásutánban aranybarnára sütjük benne a cukkinikarikákat, és többszörösen összehajtogatott papírkendőre terítve felitatjuk róluk a zsiradékot.
3. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk, nem túl mély tál szegélyére és aljára rendezzük, majd tetejükre csinosítjuk a sült cukkinit. A mentaleveleket leöblítjük, néhány szép példánnyal körbedíszítjük a tálat, a többit felaprózzuk. A fokhagymát meghámozzuk, uborkagyalun vékonyra szeleteljük, és a mentával együtt a cukkini tetejére szórjuk. Meghintjük egy kevés sóval, frissen őrölt borssal, valamint a balzsamecettel, aztán letakarjuk, és 3-4 órára behűtjük. Grillezett húsok, fűszeres pecsenyék pompás kísérője.
Tippek:
Balzsamecet helyett készíthetjük borecettel is, amelyet 1 kk. mézzel vagy egy kevés porcukorral/édesítőszerrel ízesíthetünk (az édes-savanykás íz még jobban kiemeli az étel jellegzetes zamatát).
Elkészítési idő:
35 perc
+ 3-4 óra érlelési idő
Energiatartalom:
173 kcal/adag
Nehézségi fok: