LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Currys karfiolkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g burgonya
- 150 g sárgarépa
- 400 g karfiol
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- diónyi friss vagy 1/4 kk. őrölt gyömbér
- 1 ek. olaj
- 1 kk. curry vagy kurkuma
- 1-2 csipet chilipor
- 2 tyúkhúsleveskocka
- 1 dl tejszín
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- 1/2 piros húsú paprika
- 4 mentabóbita vagy 1 szál fodros petrezselyem
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát apró kockákra, illetve vékony karikákra aprózzuk, a karfiolt kisebb rózsákra bontjuk. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért finomra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, átforgatjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, rádobjuk a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Megszórjuk a curryvel/kurkumával és a chiliporral, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Felengedjük 7 dl liter vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockákat, hozzáadjuk a burgonyát és a répát, fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. A karfiolt külön edényben, 5 dl enyhén sós vízben puhára főzzük (12-15 perc), 4 rózsát félreteszünk.
3. Szűrőkanállal kiemelünk a levesből 4 ek. darabos zöldséget, a félretett karfiolrózsákhoz adjuk (melegen tartjuk), a többit további 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és a karfiolt levével együtt, botmixerrel krémmé pörgetjük, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, jól összeforraljuk.
4. A piros húsú paprikát apró kockákra-csíkokra vágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, a félretett darabos zöldséggel gazdagítjuk, végül a paprikakockákkal és mentalevelekkel (vagy petrezselyembóbitákkal) vidámítjuk.