TORTÁK > Házias torták

Fotó: Elendel
Almás túrótorta
Hozzávalók 12 szelethez::
- diónyi+125 g lágy vaj/margarin
- 80 g puha mazsola
- 750 g savanykás alma
- 1 citrom leve
- 3+2 tojás
- 250 g porcukor + a szóráshoz
- 1 csipet só
- 1 kg félzsíros krémtehéntúró
- 2,5 tasak vaníliás pudingpor
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 50 g mandulalapocska
- 3 ek. sárgabaracklekvár
- néhány szem piros koktélcseresznye
1. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A mazsolát meleg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kivágjuk, keresztben vékony szeletkékre vágjuk, és meglocsoljuk-összekeverjük a citrom kinyomott levével. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. 3 tojást kettéválasztunk. 125 g vajat/margarint habosra keverünk a porcukorral és a sóval. Egyénként hozzáadunk 3 tojássárgáját és 2 egész tojást, majd a túrót, és a pudingporral elkevert sütőport.
3. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A túrómasszába forgatjuk az almát és a mazsolát, végül több részletben, kíméletesen a tojáshabot, és a formába simítjuk. Középső bordamagasságon 1 és 1/4 órán át sütjük (sülés közben jócskán megemelkedik a torta, de nem kell aggódnunk, ha kihűl, visszaereszkedik a formába!) Ha nagyon pirulna a teteje, az utolsó 15-20 percben lazán letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni.
4. A tortát lapos tálra csúsztatjuk. A mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül, világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy a forró serpenyőben továbbpirulva meg ne égjen! A baracklekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, vékonyan bekenjük vele a torta oldalát és szegélyét, majd beszórjuk-betapasztjuk a mandulaforgáccsal. Tálalás előtt meghintjük a tetejét fátyolnyi porcukorral, és koktélcseresznyével vidámítjuk.
Mélyhűthető!
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea