VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek
Aki az olajos halakat szereti, bizonyára gyakran meglepi magát egy kis finom-pikáns halkrémmel, amely önmagában is fejedelmi falat. Ez annyiban különbözik
a köznapi kenegetőktől, hogy a szemünket is megörvendezteti, valamint ünnepi alkalmakra is ideális. Előre elkészíthető, gyors, kiadós.

Fotó: Hemző Károly
Halkrémhab
retekpikkellyel
Hozzávalók 8 személyre:
- 2 doboz olajos szardínia (160 - 180 g/doboz)
- 2 doboz füstölt hal vagy sprotni (140 - 160 g/doboz)
- 1 kis doboz olajos ringli (8 - 10 db)
- 12-15 szem kimagozott olívabogyó
- 125 g natúr tejszínkrém (pl. Philadelphia, mascarpone)
- 2 kk. mustár
- 4-5 ek. citromlé
- csípős paprikakrém vagy chilipor
- só, őrölt fehér bors
- 1 szem zöldborsó
- 1/4 narancskarika
- 1 nagy csokor snidling







1. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, levét kinyomjuk. A kétféle halat és a ringlit kiemeljük az olajból, kissé lecsepegtetjük, keverőtálba tesszük (A). Hozzáadjuk az olívabogyókat, a tejszínkrémet, a mustárt, a citromlét (B), ízlés szerint csípős paprikakrémet/chiliport, őrölt fehér borsot, szükség szerint sót (vigyázat, sok a sós hozzávaló!), és botmixerrel könnyű-habos krémmé zúzzuk (C).
2. A krémet ovális tálra halmozzuk, kanálháttal dundi-hasas hal alakúra formázzuk, egyik végét elkeskenyítjük, háromujjnyi szélességben kanáléllel bejelöljük (ez lesz a feje), felületét elsimítjuk (D). Belenyomjuk a zöldborsót (ez lesz a szeme) és a narancskarika héját (ez lesz a szája). Lazán, de gondosan betakarjuk, és legalább 3 órára behűtjük.
3. Tálalás előtt a snidlinget leöblítjük, csokorba fogjuk, (ollóval) 8-10 cm-es és 3-4 cm-es darabokra vágjuk (E), majd legyezőszerűen széthúzva farokúszót, illetve uszonyokat formázunk belőle.
4. A retekszemeket megtisztítjuk, megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva pikkelyszerűen kirakjuk velük a hal törzsét (F). Pirított kenyér/kiflikarikák kíséretében előételként, hidegbüfé részeként kínálhatjuk.
Tippek:
Előző nap is elkészíthetjük, de egészen tálalásig hidegen tartjuk, mert gyorsan meglágyul a krém. A díszítést hagyjuk a tálalás előtti percekre, mert csak a frissen szeletelt retek/zöldség szép!
Változatok:
Retek helyett kirakhatjuk a hal testét vékony karikákra szelt citrommal, cukkinival, kígyóuborkával, ecetes uborkával is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor
Elkészítési idő:
25 perc
+15 perc
+3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
285 kcal/adag
Nehézségi fok: