ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Zöldborsós rizskorona
fokhagymás rákkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 6 dl tyúkhúsleves (kockából)
- 2+2 ek.+1 kk. (classico) olívaolaj
- 250 g kerek szemű rizs
- 250 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 500 g mélyhűtött „héjas” vagy 200 g tisztított apró rák
- 1 ek. citromlé
- só, bors
- 4-6 dundi gerezd fokhagyma
- 1/2 csöves-csípős paprika
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 3-4 szál petrezselyem




1. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A tyúkhúslevest felforraljuk. A hagymát 2 ek. felforrósított olajban megfonnyasztjuk, rádobjuk a rizst, és 1-2 percig, „pattogásig” pirítjuk. Hozzáadunk 1 merőkanál forró levest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a maradék levessel, lefedjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk (kissé „ragacsos” lesz, ez a természete!).
2. A zöldborsót (fagyos állapotban) 2 ek. forró vízbe csúsztatjuk, fedő alatt 4-5 percig pároljuk. A rákocskákat (mélyhűtött állapotban) a citromlével és 1 kk. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk (A). Amint feljönnek a víz színére, szűrőkanállal hideg vízbe szedjük (B), leszűrjük és megtisztítjuk, azaz fejüket és farokrészüket (10-12 formás példány kivételével) lágy páncéljukkal együtt eltávolítjuk (C). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a nedvességet.
3. A fokhagymát meghámozzuk és vékony szeletkékre vágjuk, a csípős paprikát felaprózzuk (az étel alapíze meglehetősen csípős). Mélyebb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beletesszük a fokhagymát és a paprikát, csak addig pirítjuk, amíg a fokhagyma egy kis színt kap (ha megég, keserű lesz!), szűrőkanállal kiemeljük. Beleforgatjuk a rákocskákat (a félretett példányok kivételével), és folyamatosan keverve mindössze 2 percig sütjük. Alájuk öntjük a bort, még 2 percig forraljuk, fedő alatt melegen tartjuk. Visszatesszük bele a fokhagymát és a paprikát, fedő alatt melegen tartjuk.
4. Kikenünk 1 kk. olajjal egy 20-22 cm átmérőjű, 1,2-1,3 liter űrtartalmú, korona alakú sütőformát. 2-3 ek. zöldborsót félreteszünk, a többit (két villával) lazán a rizshez keverjük, a formába nyomkodjuk, alufóliával letakarjuk, és 5 percig pihentetjük. Ezután lapos tálra borítjuk, gyöngysorként körészórjuk a félretett borsószemeket, közepébe szedjük-púpozzuk a rákragut, tetejét kirakjuk a félretett szépségekkel, petrezselyemlevelekkel díszítjük, és azonnal-forrón tálaljuk. Zöldfűszeres tartármártást adhatunk hozzá.
Tippek:
Előételként-egytálételként kínálhatjuk, de roston sült tengeri halak parádés körete is lehet.
Italajánlat:
Száraz fehérbor