SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Muffinok

Fotó: Elendel
Csokis-meggyes-
habos muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 50 g vaj/margarin
- 4 tojás
- só
- 125 g porcukor
- 1+3 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
- 15 g (cukrozatlan) kakaópor
- 1/2 tasak (6 g) sütőpor
- 125 g finomliszt
- 50 g étcsokoládé
- 6-8 ek. cseresznyepálinka
- 250-300 g meggydzsem
- 3 dl tejszín
- 2 tasak habfixáló
1. A vajat/margarint felolvasztjuk, hűlni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk; a fehérjéket 1 csipet sóval, majd az apránként hozzáadott porcukorral és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Egyenként beleforgatjuk a tojássárgákat, tetejére szitáljuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet, végül lazán összedolgozzuk a vajjal/margarinnal.
2. Papírtálkákkal kibélelt, 12 csészés muffinformába szedjük a masszát, 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, és hagyjuk kihűlni. Burgonyhámozóval forgácsokat faragunk a csokoládéból.
3. Lehántjuk a a papírt muffinokról, kalapkájukat levágjuk, a talpakat meglocsoljuk a pálinkával, és megkenjük a dzsemmel (2-3 evőkanálnyit félreteszünk). A habfixálóval és 3 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, felét a muffintalpakra nyomjuk, majd tetejükre illesztjük a kalapkákat, és bevonjuk a maradék habbal. A félretett meggydzsemet felforrósítjuk, áttörjük, a muffinok tetejére csorgatjuk, végül megszórjuk a csokoládéval. Tiszta papírtálkákra helyezve tálaljuk. (Töltetelenül remekül bírja a mélyhűtőt!)
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea
Elkészítési idő:
1 óra
+1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
240 kcal/darab
Nehézségi fok: