LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Spárgás-zöldséges
pulykaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kk. sáfrányos szeklice
- 1 kk. egész feketebors
- só
- körömnyi cseresznyepaprika
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1-2 szál zellerzöldje
- 1 babérlevél
- 3-4 újhagyma zöld szára
- 2 kisebb pulykaszárny
- 200 g (1/2 kis fej) karfiol
- 1 zsenge karalábé
- 150 g sárgarépa
- 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 100 g zöldspárga
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát a sáfrányos szelicével, a borssal és a cseresznyepaprikával együtt teatojásba zárjuk. A zöldfűszereket, a babérlevelet és a hagymaszárakat leöblítjük, fehér cérnával átkötjük.
2. A pulykaszárnyakat megtisztogatjuk a tok- és tollmaradványoktól, megmossuk, lecsepegtetjük, és 2-3 darabra vágjuk. Fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 3-4 ujjnyira ellepje, majd felforraljuk. Habját leszedjük, kissé megsózzuk, aztán beletesszük a teatojást, a hagymát, a fűszercsokrot, és gyöngyöző forralással, félig lefedve puhára főzzük (kb. 1 óra).
3. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt apró rózsákra, a karalábét karcsú hasábokra, a sárgarépát karikákra, a spárgát 3-4 cm-es darabokra vágjuk (a spárgafejeket félretesszük), majd a zöldborsóval együtt lábasba szórjuk. Hozzáadunk 2-3 merőkanál forró levest, fedő alatt majdnem puhára pároljuk, végül a tetejükre szórjuk a spárgafejeket és teljesen puhára pároljuk (további 10 perc).
4. Eltávolítjuk a levesből a fűszercsokrot, a teatojást és a hagymát. Kiemeljük a csontokat a húsdarabokból, levesestálba tesszük. A zöldségeket a leveshez adjuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, és a hús tetejére merjük-szedjük. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Tippek:
– Fogyaszthatjuk úgy is, hogy a húst külön, a leves után tálaljuk, és egres-, sóska-, vagy bazsalikomos paradicsommártást adunk hozzá.
– A leves már így is nagyon tartalmas, de ha még 80-100 g cérnametéltet, apró levestésztát vagy 40-50 g kerek szemű rizst, illetve néhány grízgaluskát is főzünk bele, valódi egytálételként kínálhatjuk.