DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Részeges
eper-narancs saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g eper
- 2 ek. porcukor
- 1 dús szál menta
- 1/2 citrom
- 2 narancs
- 1 dl édes fehérbor vagy tokaji aszú
- 1 dl narancslikőr (triple sec)
- 4-5 szem szegfűszeg
1. Az eperszemeket megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, csumájukat, csészelevélkéiket eltávolítjuk, a kisebbeket félbevágjuk, a nagyobbakat elnegyedeljük. Üveg-/porcelántálba vagy fedeles műanyag dobozba csúsztatjuk, megszórjuk a porcukorral.
2. A mentát leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, 4-6 szép példány kivételével az eperhez adjuk. A citromot és a narancsokat alaposan megmossuk. A citromot félbevágjuk, az egyik fél citrom levét kinyomjuk (a másikat egyéb célra elhasználjuk), és az eperhez szűrjük. Hozzáadjuk a fehérbort, összekeverjük, lefedjük, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A narancsok szár felőli és szemközti kalapkáját levágjuk, deszkára állítjuk, majd körben, egészen a gyümölcshúsig hatolva, 2-3 cm-es csíkokban meghámozzuk. Félbevágjuk őket, vékonyan felkarikázzuk, egy másik tálkába csúsztatjuk (a héjban maradt gyümölcslét kinyomkodjuk, és a vágás közben keletkező lével együtt a narancshoz adjuk). Meglocsoljuk a likőrrel, hozzáadjuk a szegfűszeget, letakarjuk, és hidegre tesszük.
4. Tálaláskor levével együtt csinos üvegtálba szedjük az epret és narancsot (a szegfűszeget és az „elázott” mentát kidobjuk), lazán összekeverjük, és a félretett, friss mentalevélkékkel díszítjük. Személyenként 1-2 gombóc vaníliafagylalttal, rolettivel gazdagíthatjuk.
Elkészítési idő:
25 perc
+2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
416 kcal/adag
Nehézségi fok: