EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

Fotó: Elendel
Őszibarackos-
meggyes tészta
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 üveg kimagozott meggybefőtt (töltőtömeg 350-380 g)
- 1 doboz felezett őszibarackbefőtt (töltőtömeg 450-500 g)
- 180 g darált dió
- 200 g porcukor + a szóráshoz
- 500 g hosszúmetélt
- só
- 130 g+1 ek. lágy vaj/margarin
- 6 tojás
- 2 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 biocitrom reszelt héja
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
1. A befőtteket leszűrjük, lecsepegtetjük. 16 szem meggyet félreteszünk, az őszibarackokat vékony gerezdekre szeljük. Összekeverjük a diót 100 g porcukorral.
2. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, azonnal összeforgatjuk 50 g vajjal/margarinnal. 1 ek. vajjal/margarinnal kikenünk egy 6-7 cm mély, kb. 25x35 cm-es tepsit/sütőedényt, beszórjuk 3-4 ek. cukros dióval.
3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval, majd 50 g apránként beleszórt porcukorral kemény habbá verjük. 50 g vajat/margarint habosra keverünk 50 g porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, aztán a reszelt citromhéjat, a tejfölt és a felveretlen tejszínt, végül beleforgatjuk a tésztát, és több részletben a habot.
4. A tészta felét a sütőtálba terítjük, megszórjuk a cukros dió felével, a meggyel, az őszibarackkal és a maradék cukros dióval, majd a maradék tészta következik. Kis mogyorónyi adagokban tetejére simítjuk a maradék 30 g vajat/margarint, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (45-50 perc).
5. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), végül megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és a félretett meggyszemekkel vidámítva a sütőedényben, kisebb-nagyobb kockákra vágva kínáljuk. Csokoládé-, vaníliaöntetet adhatunk mellé.
Tippek:
Nyáridőben a fenti mennyiségnek megfelelő, friss meggyből és őszibarackból/nektarinból is készíthetjük.