ELŐÉTELEK > Meleg előételek
A pirított dióval, hagymával gazdagított spenóttöltelék határozottan merész íztársítás, a palacsintákra locsolt sajtmártás pedig egyszerűen feledhetetlenné teszi ezt a rakottast, amelyet a spenótimádók népes tábora különös becsben fog tartani. Az ötlet a francia konyhát dicséri.

Fotó: Hemző Károly
Spenótos-diós
palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- A palacsintához:
- 3 dl tej
- 3 tojás
- só, bors
- 150 g finomliszt
- 2 ek. olaj + a formához
- A töltelékhez és az öntethez:
- 1 kg spenót
- 1 csokor újhagyma vagy 1 karcsú póréhagyma
- 80 g dió
- 1/2 piros húsú paprika
- 50+10 g vaj/margarin
- 1+1 dl tejszín
- szerecsendió
- 1 kis csokor petrezselyem
- 50+20 g reszelt gouda vagy edami sajt
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 1 púpozott ek. finomliszt
- 2,5 dl tej







1. A palacsintatésztához eldolgozzuk a tejben a tojásokat, egy kevés sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, csomómentesre keverjük, lefedjük, és 1/2 órát pihentetjük.
2. A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, 2-3 percre forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, vágódeszkára simítjuk és apróra vagdaljuk. A hagymát meghámozzuk és felkarikázzuk, a diót durvára-darabosra, a piros húsú paprikát apró kockákra vágjuk (1 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez).
3. 50 vajat/margarint felforrósítunk, kissé megpirítjuk benne a diót, aztán hozzáadjuk a hagymát (A), 1 perc múlva a spenótot és 1 dl tejszínt, ízlés szerint sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Hagyjuk egészen kihűlni, aztán hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, 50 g reszelt sajtot, 1 tojást (B) és a paprikakockákat, alaposan összekeverjük.
4. Az öntethez a maradék 10 g vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, csomómentesre keverjük a tejjel, egy kevés sóval és borssal, mérsékelt tűzön besűrítjük (azaz a szokásosnál kissé hígabb besamelt készítünk). Hozzáadjuk a maradék 1 dl tejszínben eldolgozott tojássárgáját, éppen csak összeforrósítjuk, végül lehúzzuk a tűzről, és beleolvasztjuk a maradék 20 g reszelt sajtot.
5. Elkeverjük a palacsintatésztában az olajat, 8-10 palacsintát sütünk belőle. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Vékonyan kiolajozunk egy közepes méretű, csinos tűzálló tálat.
6. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a töltelékkel, szorosan feltekerjük (C), majd a munkalapra sorakoztatjuk és félbevágjuk őket (D). Kissé egymásnak döntve-állítgatva vágott felükkel fölfelé tálba rakosgatjuk (E), bevonjuk az öntettel (F), és középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tetejét meghintjük a félretett paprikakockákkal, és frissen-melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.
Tippek:
− Jó vendégváró, mert előre, sőt több lépcsőben dolgozva, elkészthetjük-lerakhatjuk, tálalás előtt csak sütni kell.
− A kész rakottas remekül bírja a mélyhűtőt – fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk majdnem felengedni, aztán 10-15 perc alatt átforrósítjuk a sütőben vagy a mikróban.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé