EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Elendel
Zöldséges-tojásos
rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g közepes szemű krumpli
- só, bors
- 1 szál karcsú póréhagyma
- 4 közepes sárgarépa vagy 1 csokor újhagyma
- 6 kemény tojás
- 250 g főtt, füstölt sonka
- 2 ek. olaj + a tálhoz
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 1 ek. finomliszt
- 2,5 dl tej
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. mustár
- 100 g füstölt sajt
- 1 közepes paradicsom
- 1 petrezselyembóbita






1. A krumplit megmossuk, sós vízben, félrebillentett fedő alatt héjában megfőzzük. Leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni.
2. Közben a póré- vagy újhagymát és a sárgarépákat megtisztítjuk, mindkettőt kissé rézsútosan, nem túl vékony karikákra szeljük. A kemény tojásokat meghámozzuk és elnegyedeljük. A sonkát 1x1 cm-es kockákra aprózzuk, a füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük.
3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sonkakockákat, élénk tűzön megkapatjuk. Hozzáadjuk előbb a póré- vagy újhagyma-, majd a répakarikákat (A), és továbbra is élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk. Meghintjük az ételízesítővel, aláöntünk egy kevés vizet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára pároljuk (10-15 perc). Egyenletesen megszórjuk a liszttel (B), összekeverjük, majd felöntjük a tejjel és 2,5 dl vízzel. Hozzáadjuk a megtisztított, áttört fokhagymagerezdeket (C) és a mustárt, élénk tűzön besűrítjük, utánasózzuk, borsozzuk.
4. Vékonyan kikenünk olajjal egy mélyebb, csinos tűzálló tálat. A kihűlt krumplikat nagyobb kockákra vágjuk, a tál aljára terítjük, (néhány kivételével) a közökbe szórjuk-rendezzük a tojásgerezdeket (D), végül bevonjuk a zöldséges mártással (E). Tetejére rendezzük a félretett tojásgerezdeket, megszórjuk a reszelt sajttal, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára pirul (kb. 40 perc).
5. Kivesszük a tálat a sütőből, 5-8 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), majd a gerezdekre vágott paradicsommal és a petrezselyembóbitával díszítve kínáljuk. Egyszerű, kiadós, maradékból a legfinomabb!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé