2020. február 22.
Gerzson napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Palócleves Gundel módra,
avagy Mikszáth-leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g báránycomb vagy -lapocka (színhús)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 ek. olaj vagy (mangalica) sertészsír
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1/4 kk. őrölt köménymag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 250 g zöldbab
  • 200 g burgonya
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 1 babérlevél
  • 2 ek. finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis csokor kapor

1. A húst a faggyúktól, hártyáktól gondosan megszabadítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékban, rádobjuk a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a köménymagot, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk.

3. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk, és az egészet 1,2 liter enyhén sós, a babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a pörköltet.

4. Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, 1 merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, utánasózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk.

5. Tálalás előtt a babérlevelet eltávolítjuk, a kaprot megmossuk, néhány szakállka kivételével finomra vágjuk, és beleforgatjuk a levesbe. A félretett kaporszálakkal díszítjük, külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Marhahúsból (lábszárból), sertés-/pulykacombból is finom!
– Készíthetjük zöldbabkonzervből is: levét felhasználjuk a leves készítéséhez, de magát a zöldbabot csak a végén adjuk hozzá, különben szétfő!

Megjegyzések:

Az eredeti levesben nem szerepelnek répafélék, ez a változata talán még ízletesebb-tartalmasabb, szinte egytálétel.

Érdekességek:

Ezt a mennyei ételt Mikszáth Kálmán író (1847-1910), a „nagy palóc” kedvére alkotta Gundel János, a Gundel dinasztia doyenje.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

517 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 24 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 24 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi
csirkeraguleves

Kacsaleves
tojácsillaggal

Csirkeleves
tojáskocsonyával

Zöldségleves májgaluskával

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Görög zöldbableves
feta sajttal

Nizzai saláta

Szalonnás
zöldbabköret

Sonkás-zöldséges
nyári bableves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Borscs –
orosz céklaleves

Francia zöldbabos
pulykaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: