LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Palócleves Gundel módra,
avagy Mikszáth-leves
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g báránycomb vagy -lapocka (színhús)
- 1 nagy fej hagyma
- 5 ek. olaj vagy (mangalica) sertészsír
- 1 kk. édes-nemes pirospaprika
- 1 ek. paradicsompüré
- 1/4 kk. őrölt köménymag
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 250 g zöldbab
- 200 g burgonya
- 200 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 1 babérlevél
- 2 ek. finomliszt
- 2 dl tejföl
- 1 kis csokor kapor
1. A húst a faggyúktól, hártyáktól gondosan megszabadítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékban, rádobjuk a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a köménymagot, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk.
3. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk, és az egészet 1,2 liter enyhén sós, a babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a pörköltet.
4. Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, 1 merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, utánasózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk.
5. Tálalás előtt a babérlevelet eltávolítjuk, a kaprot megmossuk, néhány szakállka kivételével finomra vágjuk, és beleforgatjuk a levesbe. A félretett kaporszálakkal díszítjük, külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Marhahúsból (lábszárból), sertés-/pulykacombból is finom!
– Készíthetjük zöldbabkonzervből is: levét felhasználjuk a leves készítéséhez, de magát a zöldbabot csak a végén adjuk hozzá, különben szétfő!
Megjegyzések:
Az eredeti levesben nem szerepelnek répafélék, ez a változata talán még ízletesebb-tartalmasabb, szinte egytálétel.
Érdekességek:
Ezt a mennyei ételt Mikszáth Kálmán író (1847-1910), a „nagy palóc” kedvére alkotta Gundel János, a Gundel dinasztia doyenje.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor