2019. október 21.
Orsolya napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Palócleves Gundel módra,
avagy Mikszáth-leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g báránycomb vagy -lapocka (színhús)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 ek. olaj vagy (mangalica) sertészsír
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1/4 kk. őrölt köménymag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 250 g zöldbab
  • 200 g burgonya
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 1 babérlevél
  • 2 ek. finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis csokor kapor

1. A húst a faggyúktól, hártyáktól gondosan megszabadítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékban, rádobjuk a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a köménymagot, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk.

3. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk, és az egészet 1,2 liter enyhén sós, a babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a pörköltet.

4. Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, 1 merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, utánasózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk.

5. Tálalás előtt a babérlevelet eltávolítjuk, a kaprot megmossuk, néhány szakállka kivételével finomra vágjuk, és beleforgatjuk a levesbe. A félretett kaporszálakkal díszítjük, külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Marhahúsból (lábszárból), sertés-/pulykacombból is finom!
– Készíthetjük zöldbabkonzervből is: levét felhasználjuk a leves készítéséhez, de magát a zöldbabot csak a végén adjuk hozzá, különben szétfő!

Megjegyzések:

Az eredeti levesben nem szerepelnek répafélék, ez a változata talán még ízletesebb-tartalmasabb, szinte egytálétel.

Érdekességek:

Ezt a mennyei ételt Mikszáth Kálmán író (1847-1910), a „nagy palóc” kedvére alkotta Gundel János, a Gundel dinasztia doyenje.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

517 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Erőleves
sonkás tortellinivel

Borscs –
orosz céklaleves

Szalonnás
zöldbabköret

Görög zöldbableves
feta sajttal

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Francia zöldbabos
pulykaleves

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Zöldségleves májgaluskával

Sonkás-zöldséges
nyári bableves

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Kacsaleves
tojácsillaggal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: