SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g pulykamellfilé
- 1 ek. olaj
- só, bors
- 1 kis doboz (4 fél) őszibarackbefőtt
- 2 csokor újhagyma
- 1 csokor retek
- 300 g kígyóuborka
- 200 g sampinyon gomba
- 2+1 ek. citromlé
- 1/2 fej saláta
- 2,5 dl natúr joghurt
- 2 ek. majonéz
- 1-2 szál kapor vagy petrezselyem
1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, vékony csíkokra szeljük. Teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a húst, élénk tűzön, folyamatosan kevere 2-3 percig pirítjuk. Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, hagyjuk kihűlni.
2. Az őszibarackot leszűrjük, lecsepegetetjük, karcsú gerezdekre vagy kisebb kockákra vágjuk, levét félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az újhagymát és a retket karikákra, az uborkát apró kockákra vágjuk. A gombát vékonyan felszeleteljük, azonnal meglocsoljuk 2 ek. citromlével (hogy meg ne barnuljon). A salátaleveleket kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.
3. Az öntethez a joghurtot elkeverjük a majonézzel, 1 ek. citromlével, 4-5 ek. őszibaracklével, ízlés szerint sóval és borssal, csinos tálkába szedjük, tetejét meghintjük 1-1 kk. felaprózott retekkel és újhagymaszárral.
4. Néhány szemrevaló salátalevéllel beterítünk egy nem túl mély tálat, a többit apróra tépkedjük, és a tál közepére szórjuk. Ügyelve a színek harmóniájára, a salátaágyra halmozzuk a retket, uborkát, őszibarackot, újhagymát és a lecsepegetett gombát. Közepére-tetejére púpozzuk a pulykahúsdarabkákat, retekgerezdekkel, kaporral vagy petrezselyemmel díszítjük, de a szépég kedvéért csak fogyasztáskor, az asztalnál keverjük össze a joghurtöntettel. Sokmagos-rozsos pirítóst kínálhatunk hozzá.