LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Elendel
Medvehagyma-
krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagyobb burgonya
- 1 közepes fej hagyma
- 150 g medvehagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 8-10 szál snidling
- 4 közepes, kemény paradicsom
- 2 ek. olaj
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 125 g mascarpone vagy natúr Philadelphia krém
- só, bors
- 4 kk. tejszín vagy tejföl
1. A zöldségeket és a zöldfűszereket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyákat és a hagymát felaprózzuk, a medvehagymaleveleket ujjnyi széles csíkokra metéljük.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymát és a medvehagymát, fedő alatt 5 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 1 liter vízzel és a fehérborral, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük.
3. Beleszórjuk a petrezselyemleveleket, botmixerrel az egészet finom péppé-krémmé turmixoljuk. Hozzákeverjük a mascarponét vagy Philadelphiát, olvadásig forrósítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. Tálalás előtt burgonyahámozóval körkörösen haladva, 2-3 cm szélességben lehántjuk a paradicsomok héját, csigavonalban feltekerjük, 4 rózsát formálunk belőlük. A levest mélytányérokba szedjük, közepükre ültetünk 1-1 paradicsomhéj-rózsát, tetejüket 1-1 kk. tejszínnel vagy tejföllel cirmosítjuk, snidlingszálakkal vidámítva kínáljuk. Sült tésztaborsót, olajban pirított zsemlekockákat adhatunk mellé.
Tippek:
– Medvehagyma helyett 2 nagy csokor (felkarikázott) újhagymával is készíthetjük, amelynek felaprított, hosszú zöld szárát is belefőzzük a levesbe.
– A kész levest 1-2 késhegynyi őrölt szerecsendióval és/vagy chiliporral is ízesíthetjük.