DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Almás túrókrém
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 biocitrom
- 4 nagyobb, savanykás alma
- 1 dl szűrt almalé
- 40+80 g kristálycukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 400 g sovány tehéntúró
- 1 dl tej
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 4 ek. mandulalikőr
- 2 dl tejszín
- 15-20 szem hámozott, natúr pisztácia
- 4 citromfűbóbita
1. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, meghámozzuk, magházukat kivágjuk, húsukat felaprózzuk. Felforraljuk az almalét 40 g cukorral, 2-3 ek. citromlével és a fahéjjal, aztán beleszórjuk az almát, és 8-10 perc alatt puhára főzzük. Levét élénk tűzön besűrítjük-elpárologtatjuk, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, 4 kiskanálnyi pépet félreteszünk a díszítéshez.
2. A túrót a tejjel, a maradék 80 g cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és maradék levével, valamint a likőrrel simára turmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe.
3. Arányosan elosztva 4 csinos kehely vagy tálka aljára simítjuk a párolt alma felét, aztán a krém fele, a maradék alma és krém következik. A kelyheket folpackkal gondosan letakarjuk, legalább 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
4. Tálalás előtt a pisztáciát darabosra vágjuk. A félretett almapépet a krém tetejére púpozzuk, megszórjuk a pisztáciával, és a citromfűbóbitákkal díszítve kínáljuk.
Tippek:
– Külön tálkában tejszínhabot adhatunk hozzá.
– Készíthetjük körtével, pisztáca helyett pirított mandulalapocsákkal is.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
482 kcal/kehely
Nehézségi fok: