KÖRETEK > Krumpliköretek
A zsenge karalábé nem csak leves, főzelék, saláta vagy hússal-rizzsel töltött mivoltában mennyei, de nagyszerű összetevője a füstös ízű sonkával bolondított krumplirakottasnak is. Külön vonzereje a sajtos-tejszínes öntet, amely csábító krémmé-takaróvá válik a sütőben.

Fotó: Hemző Károly
Sonkás karalábé-
burgonya gratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 700 g burgonya
- 2 zsenge karalábé (500 g)
- só, őrölt fehér bors
- 1 kk. vaj/margarin
- 100 g gouda sajt
- 200 g főtt, füstölt sonka
- 1 ek. finomliszt
- 1 tojás
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1 szelet piros húsú paprika







1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük (20 perc). Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és hagyjuk csaknem teljesen kihűlni. Közben a karalábékat meghámozzuk, nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk, 1/2 cm vékonyan felszeleteljük. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk, az újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük (azaz blansírozzuk), végül leszűrjük-lecsepegtetjük. Konyharuhára terítve hűlni-szikkadni hagyjuk, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet (A).
2. Kikenünk a vajjal/margarinnal egy nem túl mély, közepes méretű tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A sajtot finomra reszeljük, a sonkát vékony szeletekre-csíkokra vágjuk (B).
3. A burgonyát felkarikázzuk, felét a tál aljára terítjük, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, majd befedjük a karalábé felével, megszórjuk a sonkával (C), aztán ismét karalábé, végül a kissé egymásra csúsztatott-csinosított burgonyakarikák következnek (D).
4. A lisztet és a tojást simára keverjük, hozzáadjuk a tejszínt (E), ízlés szerint sót, frissen őrölt fehér borsot, végül a reszelt sajtot, és rakottas tetejére öntjük-simítjuk (F). Középső bordamagasságra állított rácsra helyezve 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük.
5. A paprikát vékony csíkokra vágjuk, apróra felkockázzuk. A sütőből kivett rakottast 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a közepe!), aztán megszórjuk a tetejét a paprikával, és apró-zsenge karalábélevelekkel vagy zöldfűszerlevélkékkel díszítve tálaljuk. Egytálételként vagy sonka nélkül, több sajttal elkészítve hirtelen sült húsok, halak köreteként kínálhatjuk. Citrommal-olívaolajjal megöntözött vegyes salátát adhatunk hozzá.
Tippek:
– Húsvéti maradék sonkával- sonkatörmelékkel a legfinomabb.
– A zöldségek (ezúttal a karalábé) főzőlevét kár kiönteni, mert pompás-értékes levesalap. Legjobb, ha 1-2 napon belül felhasználjuk vagy kihűlés után azonnal dobozba zárjuk, és eltesszük a mélyhűtőbe.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor