HÚSÉTELEK > Csirkehússal
A klasszikusnak számító zsemlés-gombás tölteléket ezúttal
kemény tojással, (maradék) sonkával és sajttal gazdagítjuk, fenséges
illatáról-ízéről pedig a provence-i fűszerkeverék gondoskodik.

Fotó: Hemző Károly
Gazdag-illatos
töltött csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkecomb (kb. 800 g)
- só, bors
- 1 szikkadt zsemle
- 1 dl tej
- 2 kemény + 1 nyers tojás
- 100 g sampinyon gomba
- 1 kis fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem + a díszítéshez
- 100 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
- 1 ek.+1 kk. olaj
- 50 g reszelt ementáli vagy trappista sajt
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 6-8 salátalevél (római, lollo, fejes) a díszítéshez
1. A csirkecombokat megmossuk, kissé besózzuk, fellazítjuk a bőrüket, bedörzsöljük sóval. A töltelékhez a zsemlét beáztatjuk a tejbe. A kemény tojásokat meghámozzuk és felaprózzuk. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, valamennyit finomra vágjuk. A sonkát/tarját megdaráljuk.
2. 1 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a sonkát/tarját és a gombát, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a felaprózott kemény és a maradék 1 nyers tojást, a sajtot, a fűszerkeveréket és a petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, a csirkecombok bőre alá töltjük, a nyílást hústűvel betűzzük vagy összevarrjuk.
3. A combokat 1 kk. olajjal kikent sütőedénybe fektetjük, 1/2 dl vizet öntünk alájuk, alufóliával betakarjuk, és 180 °C-os sütőben 30-35 percig pároljuk, végül takaró nélkül pirosra-ropogósra sütjük (további 15-20 perc). Némelyik comb bőre megrepedhet, nem baj, annál finomabb!
4. A csirkecombokat tálra rendezzük, köréjük-melléjük csinosítjuk a megmosott salátaleveleket, tetejüket finomra vágott petrezselyemmel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Burgonyapüré, pirított burgonya, szilva- vagy őszibarackbefőtt, vegyes savanyúság, idénysaláta illik hozzá. Hidegen is finom!
Tippek:
– Remekül hasznosíthatjuk a húsvéti sonkamaradékot-törmeléket, illetve a húsvétra főzött, maradék kemény tojásokat, amelyeket célszerű minél hamarabb felhasználni, mert főtt mivoltukban sem tarthatók el sokáig!
– Ha kimaradna a töltelékből (vagy eleve nagyobb mennyiségből készítjük), kisebb pogácsákat formálunk belőle, és a hússal együtt megsütjük.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor