SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g burgonya
- só, bors
- 1 kis fej fodros saláta
- 1 csokor retek
- 200 g kígyóuborka
- 1/4 piros húsú paprika
- 2 szál szárzeller zöldjével együtt
- 1 nagy csokor újhagyma
- Az öntethez:
- 3 dl natúr joghurt
- 1 ek. ketchup
- 1 ek. csípős paprikakrém
- 1 ek. szójaszósz
- 4-6 mentalevél
1. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Hideg vízbe szedjük, 1 perc múlva leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
2. A zöldségeket megtiszítjuk és megmossuk. A salátát (valamint a szép és ép retekleveleket) konyharuhával szárazra lapogatjuk vagy kicentrifugáljuk, falatnyi darabokra tépkedjük, mély tálba szórjuk.
3. A retekszemeket vékony gerezdekre-szeletkékre, az uborkát és a paprikát apró kockákra vágjuk. A zeller- és újhagymaszárakat felkarikázzuk, zöldjüket nem túl finomra aprítjuk. A paprikakockákat és 1 kk. hagymaszárat félreteszünk a díszítéshez, a maradékot és a többi zöldséget a burgonyakarikákkal együtt lazán összekeverjük, majd a salátaágy tetejére terítjük.
4. Az öntethez elkeverjük a joghurtban a ketchupot, a paprikakrémet, a szójaszószt, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, aztán belekeverjük a finomra vágott mentalevélkéket, végül megszórjuk a félretett paprikakockákkal és hagymával. Zöldfűszerbóbitával (pl. bazsalikom, zeller, petrezselyem) díszítjük, de a szépség kedvéért csak fogyasztáskor, az asztalnál keverjük össze az öntettel.
Tippek:
− Maradék húsvéti finomságokkal (kemény tojás, sonkavég, sült vagy főtt hús), olajos tonhallal stb. kedvünk szerint tovább gazdagíthatjuk.
− A friss retekleveleket ne dobjuk ki, ugyanis kissé csípős, karakteres ízükkel remek salátaízesítők!