LEVESEK > Krémlevesek
A húsvéti sonkafőzés egyik legértékesebb „hozadéka” a füstös ízű-illatú főzőlé, amelyből különösen ízletes leveseket készíthetünk. A hagyományos bablevesen kívül, a változatosság kedvéért, például tavaszi sóskakrém- vagy újhagymalevest – ez utóbbit némi jó érett márványsajttal még feledhetetlenebbé varázsolhatjuk.

Fotó: Hemző Károly
Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 3-4 csokor újhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 150 g krumpli
- 2 ek. olaj
- 1 liter füstöltlé
- 2,5 dl tej
- 40 g érett rokfort vagy márványsajt
- 1+1 dl tejszín
- só, őrölt fehér bors
- szerecsendió
- 1 kis csokor snidling
1. A hagymaféléket megtiszítjuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, az „öreg” hagymát finomra aprítjuk. A krumplit meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.
2. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymaféléket, rádobjuk a krumplit, felöntjük a füstöltlével és a tejjel, aztán félig lefedve (könnyen kifut!), mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (30 perc).
3. A sajtot apróra felkockázzuk vagy eltördeljük. 1 dl tejszínt félkemény habbá verünk. A maradék 1 dl tejszínt a leveshez adjuk, botmixerrel finom krémmé turmixoljuk, végül utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, és még egyszer felforraljuk.
4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét a krémes állagú tejszínből szaggatott apró galuskákkal és a finomra vágott snidlinggel díszítjük, végül sajttal megszórva azonnal tálaljuk.
Tippek:
− Benne főtt krumpli helyett 2 ek. burgonyapehellyel is sűríthetjük, amelyet csak azután adunk a kész leveshez, amikor már felforraltuk a tejszínnel.
− Füstöltlé helyett készíthetjük 1 liter tyúkhús- vagy zödséglevessel (kockából) is.
− Sajt helyett gazdagíthatjuk fokhagymás vajban/margarinban pirított zsemlekockákkal, rozskenyérszeletkékkel is, ezeket azonban külön tálaljuk, mert gyorsan eláznak a levesben.