2020. január 23.
Zelma napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Újházy-tyúkleves

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
  • 800 g leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd kelkáposzta (100 g)
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 10-15 szem feketebors
  • 1 kk. sáfrányos szeklice
  • 100 g sampinyon gomba
  • 100 g fehérspárga
  • 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 50 g cérnametélt
  • néhány szál petrezselyem

1. A tyúkot gondosan letisztogatjuk, zsírzóját kivágjuk, megmossuk. Nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk.

2. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrányos szeklicét. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Szelíd tűzön, félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük, akkor hozzáadjuk a leveszöldséget, és az egészet puhára főzzük (további 30-35 perc).

3. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, lábaskába tesszük. A spárgát megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk, és a zöldborsóval együtt a gombához adjuk. 1-2 merőkanál húsleves átszűrt húslevesben puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk.

4. A puhára főtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, majd forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön lábasban párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk.

5. A leves tetejéről eltávolítjuk a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítünk, azaz előmelegítünk, beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és azonnal tálaljuk.

Érdekességek:

ez a szinte egytálétel Újházi Edéről (1844-1915), a népszerű pesti színészről kapta a nevét. Sokan Krúdynak tulajdonítják a „keresztapaságot” – ám bármi legyen is az igazság, a leves mennyei!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

451 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Kacsaleves
tojácsillaggal

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Csirkeleves
tojáskocsonyával

Csirkés
Waldorf-saláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Erőleves
sonkás tortellinivel

Gazdag rizssaláta
tojással

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Majonézes
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: