LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Újházy-tyúkleves
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
- 800 g leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd kelkáposzta (100 g)
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- só
- 10-15 szem feketebors
- 1 kk. sáfrányos szeklice
- 100 g sampinyon gomba
- 100 g fehérspárga
- 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 50 g cérnametélt
- néhány szál petrezselyem
1. A tyúkot gondosan letisztogatjuk, zsírzóját kivágjuk, megmossuk. Nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk.
2. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrányos szeklicét. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Szelíd tűzön, félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük, akkor hozzáadjuk a leveszöldséget, és az egészet puhára főzzük (további 30-35 perc).
3. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, lábaskába tesszük. A spárgát megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk, és a zöldborsóval együtt a gombához adjuk. 1-2 merőkanál húsleves átszűrt húslevesben puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk.
4. A puhára főtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, majd forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön lábasban párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk.
5. A leves tetejéről eltávolítjuk a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítünk, azaz előmelegítünk, beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és azonnal tálaljuk.
Érdekességek:
ez a szinte egytálétel Újházi Edéről (1844-1915), a népszerű pesti színészről kapta a nevét. Sokan Krúdynak tulajdonítják a „keresztapaságot” – ám bármi legyen is az igazság, a leves mennyei!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor