SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták
A foszlós kalácstészta éppencsak édeskés íze pompásan harmonizál a húsvéti sonka füstös zamatával. Elkészítése egyszerű, a tészta formázása nagyszerű szórakozás (kivált, ha gyerekkéz is segít), a csibék pedig nemcsak finomak, de díszei is az ünnepi asztalnak.

Fotó: Hemző Károly
Húsvéti
csibekalácsok
Hozzávalók 10 darabhoz:
- A kalácstésztához:
- 500 g finomliszt
- 2,5 dl tej
- 1 kk.+60 g porcukor
- 30 g élesztő
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 tojássárgája + a kenéshez
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 60 g vaj/margarin
- Továbbá:
- 20 szem puha mazsola





1. A lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, felében elkeverünk 1 kk. cukrot és az elmorzsolt élesztőt, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük. Hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, meleg helyen 15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
2. A maradék tejben elkeverünk 60 g cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, 3 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A felolvasztott, langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
3. A tésztát átgyúrjuk, hosszú rudat sodrunk belőle, 10 azonos nagyságú darabra vágjuk, mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúdra sodorjuk (A). Félbehajtjuk, a tésztarúd egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót-hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a csibe feje) (B). A tésztarúd szabadon maradó másik, 3-4 cm-es végét hosszában félbevágjuk-bemetsszük (ez lesz a csibe farka) (C).
4. A kalácskákat 8-10 cm távolságra egymástól sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakosgatjuk (sütés közben jócskán megnőnek!), és konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk.
5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra), aljára beteszünk egy meleg vízzel kétujjnyira felöntött lábaskát/konzervdobozt (a jó kalács sütéséhez gőz szükséges!).
6. Megkenjük a kalácskákat tojássárgájával (D), a „fejekbe” két oldalt 1-1 szem leöblített, szárazra törölt mazsolát nyomunk, és aranysárgára sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni. Mélyhűthető!
Italajánlat:
Kávé, tea, kakaó, a sonkához félszáraz fehérbor, rozé