TORTÁK > Ünnepi torták
Liszt nélkül készül ez a mogyoróval-naranccsal illatozó, ananásszal gazdagított, többszörösen csokoládés torta, amelynek a rolettipalánk és a szeleteket jelölő tojásdrazsé még ünnepélyesebb külsőt kölcsönöz.

Fotó: Hemző Károly
Húsvéti mogyorós
ananásztorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- A tésztához:
- 110 g hámozott, darált mogyoró
- 40 g zsemlemorzsa
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 50 g reszelt étcsokoládé
- 1 bionarancs reszelt héja
- 6 tojás
- só
- 100+50 g kristálycukor
- A krémhez és a díszítéshez:
- 50 g savanykás lekvár (ribizli-, málna-)
- 1 kis doboz (4-6 karika) ananászbefőtt
- 1 tasak zselatin vagy 6 zselatinlap (10 g)
- 250 g mascarpone
- 150 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 1/2 narancs leve
- 3+2,5 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 1 kivi
- 2 doboz (32 db) csokoládés-mogyorós ostyarúd (roletti)
- 16 csokoládédrazsé
- 1 szem koktélcseresznye






1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához a mogyorót összekeverjük a zsemlemorzsával, a sütőporral, a csokoládéval és a narancshéjjal. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 100 g apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat kikeverjük a maradék 50 g kristálycukorral, aztán a mogyorós keverékkel felváltva lazán beledolgozzuk a tojáshabot. A tortaformába simítjuk, 30-35 percig sütjük (tűpróba), majd a formában hagyjuk kihűlni (legjobb, ha előző nap megsütjük).
2. A tortaformát elmossuk, ismét kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két lapra vágjuk, egyiket a forma aljára fektetjük, mindkettőt megkenjük a felforrósított lekvárral (A). Az ananászt leszűrjük (levét megtartjuk), felitatjuk róla a nedvességet (B), és felaprózzuk.
3. A krémhez beáztatjuk a zselatint 1/2 dl (a zselatinlapokat bő) hideg vízbe. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd a narancslét. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk (a zselatinlapokat előzőleg kinyomkodjuk), erőteljes mozdulatokkal hozzákeverünk 1 kis merőkanál krémet, majd folyamatosan keverve a krém egészéhez adjuk, végül több részletben, óvatosan de egyenletesen beleforgatjuk a tejszínhabot.
4. A krém felét a tortaformába simítjuk, megszórjuk az ananásszal, és bevonjuk a maradék krémmel (C). Lekváros oldalával felfelé tetejére fektetjük a másik tortalapot (D), alufóliával lazán letakarjuk, és 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
5. Tálalás előtt a kivit meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 2,5 dl tejszínt, 4 evőkanálnyit sima csőrős habzsákba szedünk. Leemeljük a tortáról a karikát és a sütőpapírt, lapos tálra csúsztatjuk, egyenletesen bevonjuk a tejszínhabbal, majd kijelöljük a szeletek helyét. Palánkszerűen belenyomkodjuk a torta oldalába az ostyarudacskákat (E). A kivit a torta közepére csinosítjuk, 1 szem cukrozott cseresznyével vidámítjuk. A szeletek helyére tejszínhab-pamacsokat nyomunk, és mindegyikbe 1-1 szem drazsét vagy apró csokoládétojást ültetünk. Tálalásig hidegen tartjuk.
Fontos:
− Csak ananászbefőtt alkalmas e célra, mert a friss ananász (a kivihez hasonlóan) olyan enzimeket tartalmaz, amely elfolyósítja-taszítja a zselatinos krémeket!
− A krémhez való tojás és mascarpone legyen azonos (szoba)hőmérséletű, különben, amikor „találkoznak”, könnyen kicsapódik a tojás.
Italajánlat:
Tojáslikőr, desszertbor vagy édes pezsgő
Elkészítési idő:
1 óra 45 perc
+ 12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
398 kcal/szelet
Nehézségi fok: