DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Epres
tiramisùszelet
Hozzávalók 9 szelethez/kockához:
- 300 g+100 g eper
- 2 ek.+50+50 g porcukor
- 2 ek. citromlé
- 250 g mascarpone
- 2 tojás
- 2 tasak vanillincukor
- 1 csomag négyszögletes piskótalap vagy piskótatekercs (250 g)
- 9 ek. narancslikőr (pl. triple sec)
- 30 g eperlekvár
- 2 ek. kakaó
- 1 dl tejszín
- 1/2 tasak habfixáló
- 9-12 citromfű- vagy mentalevél
1. 300 g epret megmosunk, megtisztítunk, felaprózunk, meghintünk 2 ek. porcukorral és a citromlével. A mascarpónét habosra keverjük 50 g porcukorral, a tojásokat pedig 50 g porcukorral és a vaníliás cukorral, majd több részletben a mascarpónéhoz adjuk (meglehetősen híg krémet kapunk).
2. A piskótalapokból 3 darab kb. 15 x 25 cm-es téglalapot szabunk-alakítunk ki, egyet mindjárt egy hasonló méretű, csinos kerámia- vagy üvegtál aljára fektetünk, és meglocsoljuk 3 ek. likőrrel. Elsimítjuk rajta a krém egyharmadát, megszórjuk az eper felével, majd újabb piskótalap, 3 ek. likőr, a maradék krém és eper, végül a maradék piskótalap és likőr következik.
3. Az eperlekvárt felforrósítjuk, áttörjük, hagyjuk langyosra hűlni, megkenjük vele a piskótafedelet. Lazán letakarjuk, 12 órára behűtjük.
4. Tálalás előtt a maradék 100 g epret megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Vastagon meghintjük a piskóta tetejét a kakaóporral, és habrózsákkal, eperrel, valamint citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítjük. Kb. 5x8 cm-es szeletekre vagy kockákra vágva kínáljuk. Könnyű, egyszerű, finom!
Változatok:
Készthetjük narancslébe vagy rummal bolondított, erős feketekávéba forgatott babapiskótával is (mint a klasszikus tiramisút).
Italajánlat:
Desszertbor, sherry, félédes vagy édes pezsgő
Elkészítési idő:
40 perc
+ 10 perc
+ 12 óra dermedési idő
Energiatartalom:
370 kcal/szelet
Nehézségi fok: