2019. november 12.
Jónás, Renátó napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A pulykacomb már önmagában véve is igen ízletes, de ha kicsontozzuk, ráadásul rozmaringgal, fokhagymával is illatosítjuk, szemrevaló, szépen szeletelhető, különösen finom ünnepi pecsenye válik belőle. Jól illik hozzá a párolt sárgarépa
és póréhagyma, amelyeket ezúttal csinos csokorba kötünk.


Fotó: Hemző Károly

Illatos pulykacomb
sárgarépa-póré csokorral

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb, csontos pulykacomb (1,2 kg)
  • só, bors
  • 1 nagy fej hagyma
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • 1 ág (20 cm-es) friss vagy 1 ek. szárított rozmaring
  • 2-3 zellerszár zöldjével vagy 1 csokor petrezselyem
  • 50 g húsos füstölt szalonna (bacon)
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl félszáraz fehérbor
  • 2 dundi póréhagyma
  • 600 g sárgarépa
  • 20 g vaj/margarin
A
B
C
D
E
F
G

1. A pulykacombot leöblítjük, a felső combrészt kicsontozzuk: a húst bőrös felére fektetjük, ujjunkkal megkeressük-kitapintjuk a „térdét”, és a kiálló csontvég felé haladva, egyenes vonalban bemetsszük. Átvágjuk a térdizületet, letakarítjuk-kaparjuk a húst a csontról, és kiemeljük (A). A húst a rostokkal párhuzamosan 2-3 cm-ként, mélyen bevágjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringot és a zellerszálat leöblítjük. A rozmaringlevélkéket lecsipkedjük a szárukról, 4-5 gerezd fokhagymával és a szalonnával együtt finomra-pépesre vagdaljuk (B), majd rásimítjuk-kenjük a kiterített húsra.

3. Hosszanti széleit egymásra hajtjuk-zárjuk (C), hústűvel rögzítjük, sonkaszerűen megkötözzük (D), mély sütőedénybe fektetjük. Mellédobjuk a maradék fokhagymát, a vastagabb gerezdekre szelt hagymát (E) és a zellert, aztán meglocsoljuk az olajjal és a borral. Alufólia/fedő alatt, 180 °C-os sütőben puhára pároljuk (1 és 1/2 óra), végül fedetlenül pirosra sütjük (további 25-30 perc).

4. Miközben a hús sül, a pórét és a sárgarépát megtisztítjuk. A pórészálak külső-felső, zöld „héját” 2-3 rétegben lehántjuk, és enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük. Hideg vízbe szedjük, majd tiszta konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk.

5. A póré fehér és világoszöld részét a sárgarépával együtt 8-10 cm-es darabokra vágjuk, és egy kevés vízzel puhára pároljuk. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, aztán valamennyit kisujjnyi hasábokra szeljük. 3-3 póré- és sárgarépahasábot összefogunk, átkötjük őket a pórészálakkal (F), tűzálló tálba sorakoztatjuk, meghintjük sóval, borssal, és meglocsoljuk a felolvasztott vajjal/margarinnal.

6. A húst vágódeszkára emeljük, alufóliával betakarva 5-8 percig pihentetjük. Közben átforrósítjuk a sütőben a zöldségcsokrokat. Kihuzigáljuk az alsó combból a csontos-szálkás inakat (G), a zsineget lehántjuk a húsról. Ahogy és ameddig a csont engedi, nem túl vékonyan felszeleteljük, eredeti formájára igazítva tálra rendezzük (az alsó combrészt majd az asztalnál bontjuk kisebb darabokra). Néhány zöldségcsokorral, sült fokhagymagerezddel, petrezselyemlevélkével díszítve tálaljuk. A zsírtalanított pecsenyelét-aljat csészében, a zöldséget külön tálon vagy a sütőedényben kínáljuk hozzá.

Tippek:

– A húst (sőt a zöldségeket is) akár előző nap is megpárolhatjuk, így fogyasztás előtt csak sütni/forrósítani kell.
– Zöldségcsokor helyett vörösáfonya-dzsemmel töltött, felezett, párolt almával, körtével is kínálhatjuk.
– Rizibizivel, rozmaringos serpenyős krumplival, hasábburgonyával is köríthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

689 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Gazdag rizssaláta
tojással

Túrós zöldségtorta

Olívás
paradicsomsaláta

Tavaszi
vegyes saláta

Sajtos reteksaláta

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Fasírt-muffin

Majonézes
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: