ELŐÉTELEK > Hideg előételek

Fotó: Hemző Károly
Spenótkrémmel
töltött tojás
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 tojás
- só, bors
- 250 g spenót
- 2 ek. majonéz
- 1 kk. csípős vagy dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- szerecsendió
- 1 ek. főtt kukorica
- 1 paradicsom








1. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben keményre főzzük (az újraforrástól számított pontosan 10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük.
2. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben 2 percig főzzük (A). Leszűrjük, azonnal jéghideg vízbe merítjük vagy bő hideg vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finomra-pépesre vágjuk (B).
3. A tojásokat meghámozzuk, „deréktájban”, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket (C). Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük.
4. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen reszelt szerecsendiót (csak 1 kis csipetnyi kell belőle!) (D), sót és borsot, habosra keverjük. 10-12 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük (E), és a tojásfehérje-csillagokba púpozzuk-töltjük (F). Fedeles műanyagdobozba rakosgatjuk őket (G), legalább 1 órára behűtjük, illetve tálalásig hidegen tartjuk.
5. Tálaláskor megmossuk és szárazra lapogatjuk a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, vékony gerezdekre szeleteljük. A töltött tojásokat lapostányérra rendezzük, tetejüket 1-1 szem kukoricával vidámítjuk, a tányér peremét pedig kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomgerezdekkel. Előételként vagy sonka mellé kínálhatjuk.
Változatok:
Ha gyanítjuk, hogy a társaságban nem mindenki elkötelezett híve a spenótnak, a tojássárgapépet egyéb finomságokkal is összekeverhetjük: például párolt sárgarépával, gombapéppel, sonka- vagy kolbászkrémmel, illetve alaposan lecsepegtetett lazactörmelékkel, szardellapasztával, kaviárral-halikrával. Mindig csak a végén, kóstolás után sózzuk, ha pedig halféleségekkel készítjük, ne sajnáljunk tőle néhány csepp citromlét.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé
Elkészítési idő:
40 perc
+1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
180 kcal/adag
Nehézségi fok: