2020. január 29.
Adél napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Tárkonyos
bárányraguleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g báránycomb vagy -lapocka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 6-8 friss vagy 2-3 csipet őrölt tárkonylevél
  • 15-20 szem feketebors
  • 250 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 1 zsenge karalábé
  • 1 szál szárzeller vagy 50 g zellergumó
  • 1 ek. rizsliszt
  • 1 dl tej
  • 1-2 kk. tárkonyecet vagy citromlé
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A húst megszabadítjuk a hártyáktól és a faggyútól, megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Bő vízzel leforrázzuk, szűrőtálba csúsztatva leszűrjük, leöblítjük, és 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a tárkonyt leöblítjük, finomra vágjuk. A borsot, a fokhagymát és a tárkonyt teatojásba zárjuk.

2. Miután a víz felforrt, kissé megsózzuk, beletesszük a hagymát és a teatojást, majd félrebillentett fedő alatt, lassú forralással félpuhára főzzük a húst. A zöldségeket megtisztítjuk, megközelítőleg azonos, kisebb kockákra-karikákra-darabokra aprózzuk, a leveshez adjuk, és az egészet puhára főzzük.

3. Elkeverjük a rizslisztet a tejjel, a leveshez adjuk, ízlés szerint sózzuk, tárkonyecettel/citromlével savanyítjuk, összeforraljuk (a leves alapíze kellemesen savanykás), utánasózzuk, borsozzuk. Mélyebb levesestál aljára szedjük a tejföl, eldolgozzuk benne a tojássárgáját, apránként simára keverjük 2-3 nagy merőkanál levessel, aztán hozzáadjuk a leves egészét, és petrezselyemmel díszítve forrón tálaljuk. Melegíteni nem tanácsos, mert összeugrik benne a tojás!

Tippek:

– Víz helyett (sós mivolta miatt kissé felhígított) füstöltlével is mennyei.
– Készíthetjük tojássárgája nélkül, egyszerű habarással (2 ek. rizsliszt és 2,5 dl tejföl kell hozzá).
– Kicsontozott pulykacombból, csirkemellfiléből is nagyon ízletes.
– Ha tartalmasabban akarjuk adni, csipetkével, levesbe való aprótésztával, belefőzött (gyors) rizzsel dúsíthatjuk, de fokhagymás vajban/margarinban pirított zsemlekockákat is kínálhatunk hozzá.
– A főzés utolsó 5 percében adhatunk hozzá 200 g mélyhűtött zöldborsót is.
– Mielőtt tárkonyecettel/citromlével savanyítanánk, ízesíthetjük 1 ek. ecetes tormával is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

314 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldségleves májgaluskával

Gazdag rizssaláta
tojással

Majonézes
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Mimóza
tojássaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Töltött tojás-
változatok

Túrós zöldségtorta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Epres
Pavlova-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: