2019. december 6.
Miklós napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Tárkonyos
bárányraguleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g báránycomb vagy -lapocka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 6-8 friss vagy 2-3 csipet őrölt tárkonylevél
  • 15-20 szem feketebors
  • 250 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 1 zsenge karalábé
  • 1 szál szárzeller vagy 50 g zellergumó
  • 1 ek. rizsliszt
  • 1 dl tej
  • 1-2 kk. tárkonyecet vagy citromlé
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A húst megszabadítjuk a hártyáktól és a faggyútól, megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Bő vízzel leforrázzuk, szűrőtálba csúsztatva leszűrjük, leöblítjük, és 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a tárkonyt leöblítjük, finomra vágjuk. A borsot, a fokhagymát és a tárkonyt teatojásba zárjuk.

2. Miután a víz felforrt, kissé megsózzuk, beletesszük a hagymát és a teatojást, majd félrebillentett fedő alatt, lassú forralással félpuhára főzzük a húst. A zöldségeket megtisztítjuk, megközelítőleg azonos, kisebb kockákra-karikákra-darabokra aprózzuk, a leveshez adjuk, és az egészet puhára főzzük.

3. Elkeverjük a rizslisztet a tejjel, a leveshez adjuk, ízlés szerint sózzuk, tárkonyecettel/citromlével savanyítjuk, összeforraljuk (a leves alapíze kellemesen savanykás), utánasózzuk, borsozzuk. Mélyebb levesestál aljára szedjük a tejföl, eldolgozzuk benne a tojássárgáját, apránként simára keverjük 2-3 nagy merőkanál levessel, aztán hozzáadjuk a leves egészét, és petrezselyemmel díszítve forrón tálaljuk. Melegíteni nem tanácsos, mert összeugrik benne a tojás!

Tippek:

– Víz helyett (sós mivolta miatt kissé felhígított) füstöltlével is mennyei.
– Készíthetjük tojássárgája nélkül, egyszerű habarással (2 ek. rizsliszt és 2,5 dl tejföl kell hozzá).
– Kicsontozott pulykacombból, csirkemellfiléből is nagyon ízletes.
– Ha tartalmasabban akarjuk adni, csipetkével, levesbe való aprótésztával, belefőzött (gyors) rizzsel dúsíthatjuk, de fokhagymás vajban/margarinban pirított zsemlekockákat is kínálhatunk hozzá.
– A főzés utolsó 5 percében adhatunk hozzá 200 g mélyhűtött zöldborsót is.
– Mielőtt tárkonyecettel/citromlével savanyítanánk, ízesíthetjük 1 ek. ecetes tormával is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

314 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Mimóza
tojássaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Túrós zöldségtorta

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Töltött tojás-
változatok

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Epres
Pavlova-torta

Avokádókrém
paprikaladikban

Zöldségleves májgaluskával

Majonézes
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: