2019. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Birka- és bárányhússal

A regionális francia konyha első számú üdvöskéje a rafinált, de alapjaiban egyszerű, elsősorban zöldfűszereiről-füveiről híres provence-i, amely
a szemet-ínyet gyönyörködtető zöldségekkel sem takarékoskodik.


Fotó: Hemző Károly

Provence-i bárányborda

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8-12 (kb. 1 kg) hosszú-csontos bárányborda
  • A páchoz:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 cseresznyepaprika
  • 1/2 biocitrom reszelt héja és leve
  • 2 ek. méz
  • 1 kk. szárított rozmaring
  • 1 kk. szárított kakukkfű
  • 6 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • A körethez:
  • 200 g padlizsán
  • 200 g cukkini
  • 1-1 piros, zöld és sárga húsú paprika
  • 200 g paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 dl húsleves
  • 1-1 ek. frissen vágott petrezselyem kakukkfű és rozmaring
  • 12-16 szem fekete olívabogyó
A
B
C
D
E
F

1. A bordákat leöblítjük, szárazra törölgetjük, a csontokon lévő húst az „érméig” hosszában bevágjuk, és visszatekerjük-kerekítjük a csontokra, fogvájóval megtűzzük (A).

2. A páchoz a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A paprikát apróra eltördeljük. Nagyobb üveg-/porcelántálban elkeverjük a citromlét, a citromhéjat, a mézet és a fűszereket. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, az olajat (B), ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, majd megkenjük vele a hússzeleteket. Gondosan lefedjük, és a hűtőszekrényben 4 órán át érleljük, olykor megforgatjuk a pácban.

3. A körethez a padlizsánról és a cukkiniról levágjuk a szárvégeket, a padlizsánt meghámozzuk – ha vékony a héja, hámozatlanul –, kockákra vágjuk, fél órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A cukkinit felkarikázzuk. A paprikákat elnegyedeljük, kicsumázzuk, a magokat és az ereket kiemeljük, csíkokra-kockákra vágjuk (C). A paradicsomot 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, azután meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, és gerezdekre szeljük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát durvára, a fokhagymát finomra aprózzuk. A padlizsánt bő vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk, papírkendővel szárazra törölgetjük.

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a padlizsánt, majd a többi zöldséget (D), élénk tűzön kissé megpirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húslevest, a zöldfűszereket és az olívabogyót, fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig pároljuk – nem szabad túlfőniük, inkább kissé ropogósak maradjanak (E).

5. A páclé tetejéről óvatosan nagyobb serpenyőbe kanalazzuk az olajat, és felforrósítjuk. A bordákat lecsepegtetjük, papírkendővel megtörölgetjük, majd a oldalanként 3-3 percig sütjük (F). A zöldségköretet előmelegített tálra terítjük, tetejére rendezzük a bordákat, és friss kakukkfűvel vagy egyéb zöldfűszerlevélkével díszítjük. Héjában sült burgonyát, burgonyapürét, friss-ropogós kenyeret kínálhatunk mellé.

Fontos:

Mint a hirtelensültek általában, ez is csak frissen jó, de a zöldségköretet előre elkészíthetjük, így tálalás előtt csak át kell forrósítani.

Italajánlat:

Félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 4 óra pácolás

Energiatartalom:

545 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
tojássaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Mimóza
tojássaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Orosz
csirkehússaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: