LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Kertifűleves
húsgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor petrezselyem
- 2 szál zellerzöldje
- 4 szál bazsalikom (20 levél)
- 2 szál citromfű (15-20 levél)
- 1 lestyánlevél
- 1 ágacska kakukkfű
- 1 szál friss oregánó vagy majoránna
- 1 csokor újhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 1+1 ek. olaj
- 150 g darált pulyka-/sertéshús
- 2 dl+4 kk. tejszín
- 2 tyúkhúsleveskocka
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 1 tojássárgája
- 1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
- só, bors
- 1/2 hegyes piros húsú paprika (kápia)
1. A zöldfűszereket leöblítjük, leveleiket lecsipkedjük a szárakról, 4 formás bóbitát félreteszünk a díszítéshez. A hagymaféléket megtisztítjuk, az újhagymát 25-20 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk.
2. Közepes méretű lábasban felforrósítunk 1 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, kiemeljük a felét, a darált húshoz adjuk, félretesszük. A maradékra dobjuk az újhagymát, fél percig pirítjuk, aztán felöntjük 1 liter vízzel és 2 dl tejszínnel. Hozzáadjuk az elmorzsolt húsleveskockákat, beleforgatjuk a zöldfűszereket, és félrebillentett fedő alatt (könnyen kifut!), mérsékelt tűzön 20-25 percig forraljuk.
3. A húsgombócokhoz összedolgozzuk a darált húst és a hozzáadott hagymát a zsemlemorzsával, a tojássárgájával, a pirospaprikával, ízlés szerint sóval és borssal, diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle. Felforrósítjuk a maradék 1 ek. olajat, beletesszük a húsgombócokat, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (1-1 perc), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön aranybarnára-puhára sütjük (5-8 perc). Kivesszük a zsiradékból, melegen tartjuk.
4. A piros-hegyes paprikát felkarikázzuk. A levest botmixerrel krémmé turmixoljuk, utánasózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk. Mélytányérokba szedjük, tetejüket 1-1 kk. tejszínnel vidámítjuk, beletesszük a húsgombócokat, és a paprikakarikákkal, valamint a félretett zöldfűszerbóbitákkal díszítjük.
Tippek:
Gazdagíthatjuk sült borsóval (azaz tésztagyönggyel), pirított zsemlekockával, felaprózott sonkával, paradicsommal vagy hosszú-szálasra reszelt sajttal is, ünnepi alkalmakkor pedig néhány rákocskával, tejszínhabrózsára pöttyintett piros/fekete kaviárral is.