VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Ligúr spenótos
melegszendvics
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 500 g spenót
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- só, őrölt fehér bors
- 1 kisebb, piros húsú paprika
- 8 szelet rozsos vagy sokmagos szendvicskenyér
- 8 kis szelet gépsonka
- 8 szelet trappista sajt
- 30 g reszelt parmezán sajt
1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a spenótot, élénk tűzön csak addig forrósítjuk-forgatjuk, amíg a spenótlevelek összeesnek és elfő a levük. Sóval, frissen őrölt borssal illatosítjuk, hűlni hagyjuk.
2. A paprikát kicsumázzuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül, mindkét oldalukon megpirítjuk, majd tepsi szegélyére támasztott sütőrácsra sorakoztatjuk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
3. Minden kenyérszeletre 1-1 szelet sonkát és sajtot fektetünk (ha nagyobbak a szeletek, a kenyér méretére szabjuk-behajtogatjuk). Arányosan elosztva lazán a tetejükre kócosítjuk-púpozzuk a spenótot, megszórjuk a paprikakockákkal, végül a reszelt sajttal, és csak annyi időre tesszük be a sütőbe, amíg a sajt elolvad, kissé meg is pirul. Azonnal tálaljuk, mert mint minden sajttal sült étel, igazán csak melegen-frissen jó! Remek vendégváró, italkorcsolya.
Tippek:
– Tetejüket sütés előtt meghinthetjük néhány csipet fenyőmaggal vagy mandulapálcikával.
– Ha grillprogram is van a sütőnkben, a kenyérszeleteket eleve sütőrácsra rakosgatjuk, megpirítjuk, majd megpakoljuk a „rakománnyal”, és már csak néhány pillanatra tesszük vissza a sütőbe!
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé