VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Fotó: Hemző Károly
Túrós-sajtos mártogató
olívabogyóval
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 nagy csokor újhagyma
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- só, bors
- 1 kisebb, piros húsú paprika
- 100 g kimagozott, zöld olívabogyó
- 2 szál bazsalikom
- 100 g feta sajt
- 250 g krémtehéntúró
- 2 dl tejföl
- 1/2 kk provence-i fűszerkeverék
1. Az újhagymát megtisztítjuk, 10-12 cm-es zöld szárával együtt apróra vágjuk. 1 evőkanálnyit félreteszünk, a többit meglocsoljuk a citromlével és az olajjal, meghintjük egy kevés sóval és frissen őrölt borssal.
2. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, húsát apróra felkockázzuk, 1/2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. Az olívabogyókat (6-8 szem kivételével) ugyancsak felaprózzuk. A bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, majd 1-2 formás bóbita kivételével nem túl apróra vágjuk.
3. A feta sajtot apróra tördeljük-morzsoljuk, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a provence-i fűszerkeveréket, a hagymát levével együtt, a felaprózott paprikát, olívát és bazsalikomot, majd lazán összekeverjük, és csinos tálba szedjük. Letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk.
4. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét a félretett hagymával, paprikával és olívabogyókkal, végül bazsalikombóbitával díszítjük. Ropogtatni való zöldséghasábokat, -karikákat, rozsos kenyeret, sokmagos péksüteményt kínálhatunk hozzá. Pompás vendégváró!
Tippek:
Ha tejföl helyett joghurttal készítjük, tavaszi vegyes, illetve leveles saláták remek dresszingje lehet.