2020. április 2.
Áron napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A sovány húsokat ajánlatos mindig valamilyen köpenybe-bundába burkolni,
mert sülés közben kiszáradnak és élvezhetetlenné válnak. A legegyszerűbb
a hagyományos panírozás, amikor lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába forgatjuk
a húst, ám a zsemlemorzsát (részben vagy egészen) helyettesíthetjük kókuszreszelékkel, reszelt parmezán sajttal, szezámmaggal, vagy – mint esetünkben – darabos-finomra tört chipsszel is.

Fotó: Hemző Károly

Májas borjúrolád
burgonyasziromban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vékony szelet borjúcomb (kb. 150 g/szelet)
  • 2 pecsenyekacsamáj
  • só, bors
  • 8 szelet bacon
  • 100 g natúr burgonyachips
  • 2 tojás
  • 100 g finomliszt
  • olaj a sütéshez
  • A körethez:
  • 1 kg kínai kel
  • 2 csokor (10 db) retek
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 30 g friss gyömbér
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1/4 mk. chilipor
A
B
C
D
E
F
G

1. A húst és a májat leöblítjük, szárazra törölgetjük. A húst folpackkal letakarjuk, kíméletesen kiverjük, mindkét oldalát meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. A kacsamájakat kettévágjuk, eltávolítjuk róluk az inakat, hártyákat, és szorosan 2-2 szelet baconba tekerjük őket (A), majd a hússzeletek szélesebb végére helyezve belegöngyöljük a húsba, és fogvájóval megtűzzük (B).

2. A körethez megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A kínai kelt ujjnyi vastag csíkokra vágjuk (C). A retkeket elnegyedeljük, az újhagymákat zsenge zöldjükkel együtt kissé rézsútosan felkarikázzuk, mindkettőből félreteszünk egy keveset a díszítéshez. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért kis kockákra aprózzuk.

3. Mélyebb serpenyőben (wokban) felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, 1 percig pirítjuk, majd kissé megsózzuk, lassú tűzön, fedő alatt megfonnyasztjuk (ne kapjon színt!). Erős tűzre kapcsolunk, hozzáadjuk a kínai kelt, a retket és az újhagymát (D), meghintjük a szójaszósszal és a chiliporral, folyamatosan keverve (2 favillával) 2-3 percig pirítjuk. Csak a végén sózzuk, borsozzuk, fedő alatt melegen tartjuk.

4. A bundázáshoz a burgonyaszirmot nejlonzacskóba tesszük, húsverővel nem túl apróra törjük (E), és tálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, egy másik tálba csúsztatjuk, villával kissé felverjük, végül egy harmadik tálba szórjuk a lisztet.

5. A húsroládokat lisztbe, tojásba és burgonyasziromba forgatjuk (F), majd forró, de nem túlhevített, bő olajba tesszük, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, 8-10 percig, pirosra sütjük (G). Ezután megfordítjuk őket, és fedő nélkül a másik oldalukat is ropogósra sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.

6. A roládokat egészben vagy rézsútosan félbevágva előmelegített tálra rendezzük, melléjük szedjük a köretet, amelynek tetejét megszórjuk a félretett nyers retekdarabkákkal és újhagymával. Azonnal tálaljuk, frissen az igazi!

Változatok:

Borjúhús helyett azonos mennyiségű pulykamellfiléből is készíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

691 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Sajtkrémes
mártogató

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Krumplisaláta
túrókrémmel

Húsos
lilahagymatorta

Gazdag
tavaszi saláta

Mimóza
tojássaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Uborka-
vitorlások

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: