2019. június 18.
Levente napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A sovány húsokat ajánlatos mindig valamilyen köpenybe-bundába burkolni,
mert sülés közben kiszáradnak és élvezhetetlenné válnak. A legegyszerűbb
a hagyományos panírozás, amikor lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába forgatjuk
a húst, ám a zsemlemorzsát (részben vagy egészen) helyettesíthetjük kókuszreszelékkel, reszelt parmezán sajttal, szezámmaggal, vagy – mint esetünkben – darabos-finomra tört chipsszel is.

Fotó: Hemző Károly

Májas borjúrolád
burgonyasziromban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vékony szelet borjúcomb (kb. 150 g/szelet)
  • 2 pecsenyekacsamáj
  • só, bors
  • 8 szelet bacon
  • 100 g natúr burgonyachips
  • 2 tojás
  • 100 g finomliszt
  • olaj a sütéshez
  • A körethez:
  • 1 kg kínai kel
  • 2 csokor (10 db) retek
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 30 g friss gyömbér
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1/4 mk. chilipor
A
B
C
D
E
F
G

1. A húst és a májat leöblítjük, szárazra törölgetjük. A húst folpackkal letakarjuk, kíméletesen kiverjük, mindkét oldalát meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. A kacsamájakat kettévágjuk, eltávolítjuk róluk az inakat, hártyákat, és szorosan 2-2 szelet baconba tekerjük őket (A), majd a hússzeletek szélesebb végére helyezve belegöngyöljük a húsba, és fogvájóval megtűzzük (B).

2. A körethez megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A kínai kelt ujjnyi vastag csíkokra vágjuk (C). A retkeket elnegyedeljük, az újhagymákat zsenge zöldjükkel együtt kissé rézsútosan felkarikázzuk, mindkettőből félreteszünk egy keveset a díszítéshez. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért kis kockákra aprózzuk.

3. Mélyebb serpenyőben (wokban) felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, 1 percig pirítjuk, majd kissé megsózzuk, lassú tűzön, fedő alatt megfonnyasztjuk (ne kapjon színt!). Erős tűzre kapcsolunk, hozzáadjuk a kínai kelt, a retket és az újhagymát (D), meghintjük a szójaszósszal és a chiliporral, folyamatosan keverve (2 favillával) 2-3 percig pirítjuk. Csak a végén sózzuk, borsozzuk, fedő alatt melegen tartjuk.

4. A bundázáshoz a burgonyaszirmot nejlonzacskóba tesszük, húsverővel nem túl apróra törjük (E), és tálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, egy másik tálba csúsztatjuk, villával kissé felverjük, végül egy harmadik tálba szórjuk a lisztet.

5. A húsroládokat lisztbe, tojásba és burgonyasziromba forgatjuk (F), majd forró, de nem túlhevített, bő olajba tesszük, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, 8-10 percig, pirosra sütjük (G). Ezután megfordítjuk őket, és fedő nélkül a másik oldalukat is ropogósra sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.

6. A roládokat egészben vagy rézsútosan félbevágva előmelegített tálra rendezzük, melléjük szedjük a köretet, amelynek tetejét megszórjuk a félretett nyers retekdarabkákkal és újhagymával. Azonnal tálaljuk, frissen az igazi!

Változatok:

Borjúhús helyett azonos mennyiségű pulykamellfiléből is készíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

691 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Gazdag
tavaszi saláta

Sajtkrémes
mártogató

Uborka-
vitorlások

Krumplisaláta
túrókrémmel

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos
omlett-tekercs

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Diós fasírt
gyömbéres paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: