TÉSZTASÜLTEK > Pizzák és lepények

Fotó: Hemző Károly
Spenótos-
mazsolás pizza
Hozzávalók 4 személyre
vagy 2 nagy pizzához:
- A pizzatésztához:
- 1 dl tej
- 1 kk. kristálycukor
- 20 g élesztő
- 400 g finomliszt
- 1 kk. só
- 4+4 ek. olaj
- A rakományhoz:
- 30 g mazsola
- 800 g spenót
- 1 ek. vaj/margarin
- só, bors
- őrölt szerecsendió
- 50 g tisztított,sós pisztácia
- 5 ek. (classico) olívaolaj
- 12 szelet pizza-mozzarella sajt
1. A felsorolt hozzávalókból az alapreceptben leírt módon pizzatésztát készítünk.
2. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken marad, 10 percig fedő alatt pároljuk. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk, nagyjából megvagdossuk, Felforrósítjuk a vajat/margarint, átforgatjuk-szikkasztjuk benne a spenótot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük (előre is elkészíthetjük).
3. A pisztáciát durvára vágjuk, a mazsolát lecsepegtetjük. Olívaolajjal vékonyan kikenünk 2 nagyobb, kerek pizzasütőformát. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
4. A tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk-kihúzogatjuk, a sütőformákba terítjük. Villával megszurkáljuk, szegélyüket felmagasítjuk, vékonyan megkenjük olajjal, arányosan elosztva elsimítjuk rajtuk a spenótmasszát, befedjük a sajtszeletekkel, megszórjuk a pisztáciával és a mazsolával, végül megöntözzük a maradék olajjal, és 25-30 percig sütjük. Hidegen (pl. uzsonnára) is kitűnő!
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé