VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
A semleges ízű égetett tésztából sütött fánkokat édes és sós krémekkel egyaránt megtölthetjük. Gyakran készítem apró változatukat, mert ezek a mindössze falatnyi fánkocskák mindig biztos sikerre számíthatnak vendégeim körében. Finomságuk mellett az is nagyon vonzó bennük, hogy előre megsüthetjük (sőt mélyhűthetjük) őket, így tálalás előtt csak tölteni kell.

Fotó: Hemző Károly
Avokádókrémes
fánkfalatkák
Hozzávalók 20-24 darabhoz:
- Az égetett tésztához:
- 1 dl víz
- 1 csipet só
- 1 kk. kristálycukor
- 60 g vaj/margarin
- 100 g finomliszt
- 4 tojás
- Az avokádókrémhez:
- 1 kisebb biocitrom
- 4 szál újhagyma
- 1 paradicsom
- 1/2 csípős zöldpaprika
- 2 érett avokádó
- 2 ek. sovány majonéz
- só, bors
- 1/4 piros húsú paprika
- néhány citromfűlevél
1. A felsorolt hozzávalókból a Képviselőfánk, avagy égetett tészta alapreceptben leírt módon 20-24 fánkocskát sütünk.
2. A citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük. Az újhagymákat megtisztítjuk, egy kevés zöldjükkel együtt finomra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, húsát apróra felkockázzuk. A csípős paprika ereit-magjait (a kívánt csípősség mértékében) eltávolítjuk, és felaprózzuk. A petrezselymet finomra vágjuk.
3. Az avokádót félbevágjuk magját kiemeljük, húsát villával pépesre törjük, és azonnal meglocsoljuk 1 ek.citromlével. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a csípős paprikát, a reszelt citromhéjat, a majonézt, a petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, és nyomózsákba szedve a megtöltjük vele a fánkocskákat.
4. A piros húsú paprikát pici kockákra vágjuk, és a krém tetejére szórjuk, a tányér peremét pedig citromfű- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítjük. Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert a töltelék ellágyítja-áztatja a tésztát.
Megjegyzések:
Ez a közép-amerikai, jelesül mexikói eredetű, csípős avokádókrém a nemzetközi gasztronómiában guacamole névre hallgat, és világszerte kedvelt mártogatónak, italkorcsolyák kellékének számít. Elkészítése gyors és egyszerű, egyetlen dologra kell figyelnünk: csak teljesen érett avokádóból finom!
Italajánlat:
Pezsgő, félszáraz fehérbor vagy rozé