SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták
Számos család „dinasztikus” receptjeinek egyike, vonzereje többrendbéli: gyors, egyszerű, kiadós, elronthatatlan, olcsó és finom. Készíthetjük darált dióval is, illetve minden olyan télről megmaradt finomsággal (a mennyiségekre figyeljünk!), amelyet amúgy is időszerű volna felhasználni, mielőtt megavasodna vagy tönkremenne.

Fotó: Hemző Károly
Bögrés
mákos kocka
Hozzávalók kb. 35 kockához::
- 1 kb. 3 dl űrtartalmú bögre
- 1 bögre finomliszt (200 g)
- 2 tasak (20 g) sütőpor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 bögre darált mák (100 g)
- 100 g lágy vaj/margarin
- 1 bögre finomított kristálycukor (250 g)
- 2 tojás
- 1 bionarancs reszelt héja
- 1 bögre tej (3 dl)
- 100 g ribizli- vagy málnalekvár
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek. olaj
- 1 ek. vágott, natúr pisztácia
- 1 kk. morzsacukor
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kb. 25x35 cm-es, peremes-mély tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a sóval és a mákkal.
2. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a reszelt narancshéjat, végül a tejjel felváltva a mákos lisztet. A masszát a tepsibe öntjük, tetejét egyenletesen elsimítjuk úgy, hogy a széleken valamivel magasabb legyen, mint középen (így sülés közben kevésbé fog felpúposodni). Középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!).
3. A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapírostul vágódeszkára emeljük. A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük), megkenjük vele a tészta tetejét, kissé szikkadni-száradni hagyjuk.
4. A csokoládét felaprózzuk, forró vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd a tészta tetejére öntjük-kenjük. Mielőtt teljesen megkötne, sűrűn beszórjuk pisztáciával és morzsacukorral. Hagyjuk teljesen megdermedni, tálalás előtt 5x5 cm-es kockákra (vagy szeletekre) vágjuk. Sokáig elálló, finom sütemény! Mélyhűthető!
Fontos:
Hogy a bögre pöttyös-e vagy sem, elhanyagolható kérdés, ámde ugyanaz legyen, mert mérőedényként szolgál!
Tippek:
– Gazdagíthatjuk a masszát pl. 100 g puha, felaprózott mazsolával és/vagy cukrozott citrushéjjal, ez esetben további 2 tojást adunk hozzá, nehogy lehúzzák a tésztát az adalékok.
– Süthetjük nagyobb (30x40 cm-es) tepsiben is, a sütőből kivéve megkenjük a forró tésztát kétszeres mennyiségű, áttört lekvárral, aztán félbevágjuk, a két lapot egymásra illesztjük, kissé lenyomkodjuk, tetejét vaníliás vagy fahéjas porcukorral szórjuk meg.
Italajánlat:
Félédes pezsgő, desszertbor, kávé, cappuccino, tea