DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Almás tejberizs
eperöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 biocitrom
- 7,5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 150 g kerek szemű rizs
- só
- 30+10+20 g kristálycukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 2 nagyobb, savanykás alma
- 200 g eper- vagy áfonyaöntet (készen vásárolt)
1. A citromot gondosan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A tejet és a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, a citromhéjat és 1 csipet sót. Mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt, gyakran megkeverve 30 percig főzzük-puffasztjuk, végül belekeverünk 30 g cukrot és a vaníliás cukrot. Fedő alatt melegen tartjuk.
2. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, 2 negyed kivételével felkockázzuk, meghintjük 2 ek. citromlével. 8 ek. vizet és 1 ek. cukrot felforralunk, beleszórjuk az almakockákat, 3 percig pároljuk, (ha túl sok levet eresztenének, leszűrjük), majd lazán a rizshez keverjük.
3. A maradék 2 negyed almát vékonyan felszeleteljük. 20 g cukrot és a maradék citromlét felforrósítjuk, beletesszük az almaszeleteket, 2 percig pároljuk. Az eper-/áfonyaöntetet felforrósítjuk. A rizst egy nagyobb vagy 4 kisebb, nem túl mély tálba simítjuk, tetejére rendezzük az almagerezdeket, meglocsoljuk az öntettel, és langymelegen kínáljuk. A gyerekek bolondulnak érte! Hidegen is finom, bár jócskán besűrűsödik!
Tippek:
Magunk is készítetünk eperöntetet:
– 300 g friss, megtisztított epret összeturmixolunk 50 g porcukorral és 1/2 citrom átszűrt levével, 2 percig forraljuk;
– vagy 150 g eperlekvákvárt felforrósítunk 5-7 ek. vízzel, esetleg áttörjük.
Változatok:
– A kész tejberizsbe 40-60 g puha, (rummal meghintett) mazsolát, felaprózott aszalt barackot, cukrozott citrushéjakat, 1-2 ek. szárazon megpirított kókuszreszeléket is keverhetünk.
– Tetejét meghinthetjük fahéjas porcukorral, cukrozott kakaóval, valódi csokoládéporral vagy reszelt csokoládéval is, illetve egyszerűen csak málnaszörppel.