SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek

Fotó: Hemző Károly
Tavaszi
spenótos lepény
Hozzávalók 4 személyre:
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A spenótot váltott vízben megmossuk, alaposan lerázzuk róla a vizet (vagy kicentrifugázzuk). A paprikát apróra felkockázzuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét vékony karikákra, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a sonkát karcsú csíkokra vágjuk.
2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymaféléket és a fokhagymát. 2 kk. kivételével rádobjuk a paprikát és a sonkát, 1 perc múlva a spenótot, ízlés szerint sót és borsot, majd élénk tűzön csak addig forgatjuk-pároljuk, amíg a spenótlevelek összeesnek, levük pedig elpárolog.
3. Eldolgozzuk a tojásokat a liszttel, a tejjel, a sajttal, a finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal és 1 csipet szerecsendióval. A spenótos alapra öntjük, egyszer megkeverjük, lefedjük, majd lassú tűzön addig sütjük, amíg a lepény alja kissé megpirul, teteje azonban rezgős-lágy marad (10-12 perc).
4. Lapos tálra csúsztatjuk, megszórjuk a félretett paprikakockákkal, és negyedekre szeletelve, friss kenyér kíséretében azonnal tálaljuk. Áttört fokhagymával, újhagymazölddel/snidlinggel, frissen őrölt borssal illatosított tejfölt/görög joghurtot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Póréhagyma helyett 1 nagy csokor újhagymával is készíthetjük, amelynek 10-12 cm-es zöldjét is belekarikázzuk az ételbe.
– Mivel hidegen is finom, két kenyérszelet közé fektetve pompás tízórai lehet (ha a gyerek az iskolába viszi magával, mindjárt dupla adagot csomagoljunk, mert a felét úgyis elkunyerálják az osztálytársai).
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé, sör, gyerekeknek tej