VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Tojásos
fasírttekercs
Hozzávalók 12 szelethez:
- 1 szikkadt zsemle
- 4+2 tojás
- só, bors
- 1 piros húsú paprika
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy fej hagyma
- 4+2 gerezd fokhagyma
- 100 g füstölt, paprikás kolbász
- 1 ek.+1 kk. olaj
- 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 1 ek. dijoni mustár
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 500 g darált hús (pulyka- és marhacomb)
- 150 g gouda vagy trappista sajt
- 2 dl joghurt
- 1/2 dl fehérbor
- 1/4 kk. porcukor
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1-2 csipet chilipor







1. A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. 4 tojást erősen sós vízben keményre főzünk (az újraforrástól számított pontosan 10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk (néhány szép karikát félreteszünk a díszítéshez). A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük (néhányat félreteszünk a díszítéshez). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát és a petrezselyem felét finomra vágjuk. A kolbász héját lehúzzuk, kisebb kockákra aprózzuk.
2. Felforrósítunk 1 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, kissé hűlni hagyjuk. A zsemlét alaposan kinyomkodjuk, aztán a hagymával, a petrezselyemmel, a maradék 2 tojással, a kakukkfűvel, a mustárral, a paprikakrémmel és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk (A).
3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy nagyobb, kb. 30x40 cm-es tepsit kibélelünk alufóliával, és megkenünk 1 kk. olajjal. Egyenletesen elsimítjuk rajta a húsmasszát (B), tetejét megszórjuk a szálasra reszelt sajttal (C), majd úgy, hogy a hosszanti széleken 5-5 cm-t szabadon maradjon, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és paprikakockákkal (D).
4. A fólia segítségével szorosan feltekerjük a húslapot (E), két végét összecsippentjük, kissé össze is nyomkodjuk (F), hogy kerekebb-dundibb szeleteket kapjunk. Betesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük (kb. 1 óra). Tálalás előtt 10 percig pihentetjük, aztán tálra emeljük, és 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk. Salátalevelekkel, a félretett petrezselyemmel, tojáskarikákkal, paprikacsíkokkal díszítjük. Vegyes saláta, hasábburgonya illik hozzá. Hidegen is finom!
5. Joghurtos petrezselyemmártással adhatunk hozzá: a joghurtot, a bort, a porcukrot, az olívaolajat, a chiliport, a maradék petrezselymet és 2 gerezd fokhagymát, valamint ízlés szerint sót és borsot turmixkehelyben, néhány pörgetéssel habos-sűrű péppé keverünk, és csinos tálkába szedve kínáljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé