LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Jókai bableves
csipetkével
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g tarkabab
- 600 g füstölt sertéscsülök
- 150 g petrezselyemgyökér
- 150 g sárgarépa
- 100 g füstölt, paprikás kolbász
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 8-10 szem feketebors
- 1 ek. olaj
- 2 ek. finomliszt
- 1 közepes fej hagyma
- 1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
- 2 dl tejföl
- borecet vagy citromlé
- 1/2 hegyes zöldpaprika
- A csipetkéhez:
- 100 g finomliszt
- só
- 1 tojás
1. Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzzük.
2. A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk, és az egészet puhára főzzük.
3. Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.
4.Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk, és zöldpaprika-karikákkal díszítjük (a teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk). Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Fontos:
Mielőtt a rántást megszórnánk paprikával, le kell húzni az edényt a tűzről, mert a paprika pillanatok alatt megég, és keserű lesz tőle az étel!
Tippek:
Rántás helyett habarással is készíthetjük, amelyet akkor adunk a leveshez, ha a csipetke már majdnem megfőtt: 2 dl tejfölben és 1 merőkanál főzőlében simára keverünk 2 ek. rizslisztet, a leveshez adjuk, és mindössze 3-4 percig forraljuk.
Érdekességek:
A leves Jókai Mórról (1825-1904), a mai napig legolvasottabb írónkról, a magyar romantikus próza kiemelkedő alakjáról kapta a nevét, aki az asztal örömeit sem vetette meg. Különösen kedvelte ezt a tartalmas bablevest, amelyet kedvenc nyaralóhelyén, Balatonfüreden, rendkívül ízletesen tudtak készíteni a helybéli vendéglősök. A hozzávalók – ahány konyha, annyi bableves alapon – némiképp változhatnak (a csipetke akár el is maradhat), de füstölt húsnak, paprikás kolbásznak és némi zöldségnek feltétlenül lenni kell benne.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
960 kcal/adag
Nehézségi fok: