SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták
A jó sok hagymával, bő ecetes-cukros-fűszeres lében érlelt monarchiás virslisaláta sem megvetendő, de ha legalább négyféle sajttal „megtoldjuk”, és finom-sokfűszeres, olajos öntetben pihentetjük, rögtön svájci specialitás válik belőle.

Fotó: Hemző Károly
Sajtos-uborkás
virslisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g juhbeles virsli
- 100 g ementáli sajt
- 100 g gouda vagy edami sajt
- 100 g trappista sajt
- 50 g márványsajt
- 200 g ecetes vagy kovászos uborka
- 1 csokor újhagyma vagy 1 közepes fej hagyma
- 1 kisebb fejes saláta
- Az öntethez:
- 1/2 citrom leve
- 3 ek. borecet
- 1/4 kk. porcukor
- 1 kk. enyhén csípős mustár
- só, bors
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1-1 szál kakukkfű menta és lestyán






1. A virslit megmossuk, szárazra töröljük, kissé rézsútosan 5 mm vastag karikákra vágjuk (A).
2. Az ementáli sajtot vékony szeletekre, majd csíkokra, a gouda/edami sajtot vékony szeletkékre, majd kockákra vágjuk. A márványsajtot apró darabokra tördeljük, a trappista sajtot nagy lyukú reszelőn megreszeljük (B).
3. Az ecetes uborka felét vékonyan felkarikázzuk, felét kisebb kockákra aprózzuk (C). A hagymát meghámozzuk , megmossuk, lecsepegtetjük, szép vékony karikákra szeleteljük (egy keveset zsenge zöldjéből is).
4. Az öntethez mélyebb tálba öntjük a citrom átszűrt levét és a borecetet, elkeverjük a porcukorral, mustárral, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, majd az apránként hozzáadott olívaolajjal. A petrezselymet és a zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük a szárukról. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk, és az öntethez keverjük. Lazán beleforgatjuk a virslit, a sajtféléket, az ecetes uborkát és a hagymát, aztán lefedjük, 1 órára hidegre tesszük.
5. A salátát leveleire bontjuk, váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk (D) vagy konyharuhába takarva szárazra lapogatjuk. Néhány formás levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit falatnyi darabokra tépkedjük (E), és nem túl mély tálba terítjük, tetejére halmozzuk a virsli-sajtkeveréket. A tálat a félretett salátalevelekkel, a salátát a félretett zöldfűszerlevélkékkel díszítjük. Rozskenyérrel vagy sörpereccel a legfinomabb. Könnyű főételként, hideg büfé tartozékaként kínálhatjuk.
Változatok:
– Nem kevés kalóriát takaríthatunk meg, ha olaj helyett 2 dl joghurttal/kefirrel készítjük, de akkor csökkenteni kell a mustár és citromlé mennyiségét, mert a joghurt/kefir már amúgy is savanykás.
– Még laktatóbb, valódi egytálétel lesz belőle, ha 500 g héjában főtt, apróra felkockázott krumplit is adunk hozzá.
Elkészítési idő:
25 perc
+ 1 óra érlelés
Energiatartalom:
529 kcal/adag
Nehézségi fok: