2020. július 12.
Izabella napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

Francia-olasz, mindenképpen mediterrán specialitás ez az illatos rozmaringgal
és olajjal sült krumpli, amely többnyire köret formájában kerül a tányérunkra,
de mi családilag „pofára ejtett” krumplinak becézve, saláta kíséretében gyakran főételként fogyasztjuk.

Fotó: Hemző Károly

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g-1 kg közepes szemű, sütni való krumpli
  • 2 ág rozmaring (2x20 cm-es)
  • 2 ek. olaj

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A krumplikat alaposan megmossuk-megsikáljuk, lecsepegtetjük, majd héjastól, hosszában kettévágjuk, és megszórjuk sóval. A sütőbe való nagy zománcos tepsibe öntjük az olajat. A rozmaringágakat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, tűlevélkéiket-bóbitáikat lecsipkedjük fás szárukról, és a tepsibe szórjuk.

2. Vágott felükkel lefelé a tepsibe sorakoztatjuk a fél krumplikat úgy, hogy mindenütt alájuk kerüljenek a rozmaring tűlevélkéi. Középső bordamagasságon addig sütjük, amíg rozmaringos felük aranybarnára nem pirul (50-55 perc).

3. Tálra rendezzük-csinosítjuk a krumplikat, és köretként vagy (például mustáros-citromos-olívaolajos dresszinggel meglocsolt) vegyes saláta, illetve hagymás, olívabogyós, bazsalikomos paradicsomsaláta kíséretében hústalan főlételként, egyszerű vacsoraként kínálhatjuk.


Serpenyős változat:
(parmai sógornőm, Maria konyhájából)

Teflon bevonatú vagy vasserpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, rádobunk 1 kg meghámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit, 1 nagy fej karcsú gerezdekre szelt hagymát, 4-5 gerezd kissé szétlapított fokhagymát, és egy 10 cm-es rozmaringág lecsipkedett tűlevélkéit. Erős tűzön 3-4 percig pirítjuk, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve, gyakran megrázogatva-keverve puhára pároljuk, aranybarnára sütjük. Amint a fokhagyma pirulni kezd, kidobjuk, mert ha megég, keserű lesz tőle az étel! Csak a végén sózzuk, borsozzuk.

Tippek:

– Rozmaring helyett szárított provence-i fűszerkeverékkel is készíthetjük.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

250 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 20 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 20 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tejszínben sült
újkrumpli

Tatárbifsztek

Spenótos
rakott krumpli

Krumplis
cukkinicsónakok

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Sült zöldség
paprikapestóval

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Almás-majonézes
krumplisaláta

Krumplipüré-
sütőtök köret

Erőleves
sonkás tortellinivel

Sonkás
spárgagratin

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: