TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Brokkolis-olívás
spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g brokkoli (mélyhűtött)
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 80 g kimagozott fekete olívabogyó (pl. kalamata)
- 4+2 ek. (classico) olívaolaj
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g)
- só, bors
- 1/4 kk. pizzafűszer-keverék
- 400 g spagetti
- 4-8 bazsalikombóbita
- 40 g reszelt parmezán sajt vagy érlelt juhsajt (pecorino)
1. A brokkolit apró rózsákra bontjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. Az olívabogyókat félbe-negyedbe vágjuk.
2. 4 ek. felforrósított olívaolajban megfonnyasztjuk a hagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét és a paradicsomot levével együtt. Sózzuk, borsozzuk, (esetleg 1 kk. szardellapasztával) és a fűszerkeverékkel ízesítjük, mérsékelt tűzön, félig lefedve 10 percig főzzük.
3. A brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) enyhén sós, bő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük. Főzővizébe dobjuk a spagettit, és gyakran-kíméletesen megkeverve, az egészet puhára, de még „harapnivalóra” (ahogyan az olaszok mondják: al dente) főzzük.
4. A brokkolis spagettit leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, azonnal meglocsoljuk a maradék 2 ek. olívaolajjal, hozzáadjuk az olívabogyókat, és lazán összekeverjük. Arányosan elosztva mélytányérokba szedjük, a tésztahalmok tetejére púpozzuk a mártást, és bazsalikommal díszítve azonnal tálaljuk. A sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá.
Tippek:
– Tálalhatjuk családias stílusban is: a paradicsommártás kétharmadát az olívabogyókkal egyidejűleg keverjük a tésztához, a maradékot pedig a tányérokba szedett tészta tetejére halmozzuk.
– Parmezán/juhsajt helyett elmorzsolt kecskesajttal még karakteresebb.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé