LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Húsos-zöldséges
szárazborsóleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g zöld vagy sárga szárazborsó
- 500 g marhalábszár vagy stefánia
- 1 nagy fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 csokor+2-3 szál petrezselyem
- só, bors
- 200 g sárgarépa
- 100 g zeller
- 300 g burgonya
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 4 szelet szendvicskenyér
- 2 ek. olaj
1. A borsót átválogatjuk, megmossuk, egy éjszakára beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. Másnap a húst leöblítjük, fazékba tesszük, rászűrjük a borsó áztatóvizét, felforraljuk, habját leszedjük. Hozzáadjuk a meghámozott, elnegyedelt-nyolcadolt hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a petrezselyemcsokrot és egy kevés sót, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük (35-40 perc).
2. Közben a sárgarépát, a zellert és a burgonyát meghámozzuk, karikákra-kockákra aprózzuk, aztán a borsóval és az ételízesítővel együtt a húsleveshez adjuk, további 20-25 percig főzzük. Kiveszünk belőle 3-4 evőkanál darabos zöldséget-borsót, a többit vajpuhára főzzük (újabb 20-25 perc).
3. A kenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és megpirítjuk az olajban. A húst vágódeszkára emeljük, felkockázzuk, majd a félretett zöldséggel együtt visszatesszük a levesbe. Utánasózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, és még egyszer felforraljuk (a petrezselyemcsokrot és a babérlevelet kidobjuk). Mély tálba szedjük, megszórjuk néhány kenyérkockával, végül a maradék petrezselyemmel díszítjük. Remek egytálleves!
Tippek:
– A kenyérkockákat külön tálkában kínáljuk hozzá, mert gyorsan eláznak!
– Készíthetjük azonos mennyiségű vöröslencséből is, ezt azonban nem kell előre beáztatni.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor
Elkészítési idő:
3 óra
+ 12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
710 kcal/adag
Nehézségi fok: