HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Fotó: Hemző Károly
Spenótos-
lazacos gnocchi
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g spenót
- 2 csokor újhagyma vagy 2 közepes fej hagyma
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 400 g lazacfilé (mélyhűtött)
- 2-3 ek. citromlé
- 30 g vaj/margarin
- 2 ek. rizsliszt
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1 erőleveskocka
- só, bors
- 1+1 ek. olaj
- szerecsendió
- 500 g készen vásárolt gnocchi (ejtsd: nyokki)
1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, alaposan lerázzuk róla a vizet. Az újhagymát/hagymákat és a fokhagymát megtiszítjuk, a hagymát finomra vágjuk. A halat (ha mélyhűtött, előzőleg hagyjuk felengedni) 2x2 cm-es kockákra-darabokra vágjuk, meghintjük citromlével. Felteszünk forrni 5 liter vizet.
2. A mártáshoz a hagyma felét üvegesre pároljuk a felhevített vajban/margarinban, megszórjuk a rizsliszttel, felöntjük a borral, tejszínnel és 2 dl vízzel. Belemorzsoljuk a leveskockát, 3-4 percig főzzük-sűrítjük, utánasózzuk, melegen tartjuk.
3. A maradék hagymát és az áttört fokhagymát megfonnyasztjuk 1 ek. olajban, több részletben hozzáadjuk a spenótot, fedő alatt, élénk tűzön csak addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek. Sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, melegen tartjuk.
4. A lazackockákról papírkendővel felitatjuk a nedvességet, megszórjuk egy kevés sóval és borssal. A maradék 1 ek. felforrósított olajban, 1 percig pirítjuk-forgatjuk, majd mérsékelt tűzön további 2-3 percig sütjük.
5. Közben enyhén sós, bő vízben kifőzzük a gnocchit, leszűrjük, és a lazaccal együtt lazán a tejszínmártásba forgatjuk. Mélyebb tálba csúsztatjuk, közékeverjük a spenótot, és máris tálaljuk. Sajt nem illik hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor (amivel az étel készül)