SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
Az édeskés cékla és az aromás zeller (amely ősidők óta afrodiziákum,
azaz vágykeltő táplálék hírében áll) ideális párost alkot. Összetett,
karakteres zamatukat remekül egészíti ki az ugyancsak jellegzetes ízű
dió és a savanykás majonézmártás.

Fotó: Hemző Károly
Zeller-céklasaláta
diómártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 kg közepes nagyságú cékla
- 2-3 közepes nagyságú zeller
- 5 ek. citromlé
- 1 kk. kristálycukor
- só, őrölt fehér bors
- 4 ek. majonéz
- 2 dl joghurt
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 1 csipet porcukor
- 80 g dió
- 6-8 salátalevél
1. A céklát és a zellert alaposan megsikáljuk, a céklát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. A zellereket meghámozzuk, 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, azonnal a citromlével elkevert vízbe tesszük (különben megbarnul!), hozzáadjuk a cukrot, egy kevés sót, és fedő alatt puhára főzzük, hagyjuk kihűlni.
2. A céklákat 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, és szív alakú süteményformával a lehető legtöbb alakzatot szúrjuk ki belőlük. A zellert lecsepegtetjük, a szeletekből a céklával megegyező számú szívet szúrunk ki, és 4 kistányérra rendezzük őket.
3. A diómártáshoz simára keverjük a majonézt a joghurttal, a borral, a porcukorral, sóval és őrölt fehér borssal. 4 szép gerezd kivételével durvára vágjuk a diót, 2 kiskanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit a majonézbe keverjük.
4. Részlegesen bevonjuk a mártással a szíveket, megszórjuk a félretett vágott dióval, és a közepükre ültetjük a diógerezdeket. A salátaleveleket megmossuk, szárazra törölgetjük, vékony csíkokra vágjuk és a közökbe szórjuk. Tálalásig hidegen tartjuk. Pirítós illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé