2022. május 25.
Orbán napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek

A vadasokhoz – akár marhából, nyúlból vagy vadhúsból készüljenek –
igazándiból zsemlegombóc dukál (mint ahogyan a szalontüdőhöz is). Elkészítése
nem boszorkányság, kár lenne holmi főtt tészta javára lemondani róla!

Fotó: Elendel

Alaprecept –
Zsemlegombóc

Hozzávalók 16 gombóchoz:

  • 4 szikkadt zsemle
  • 5 tojás
  • 4 dl tej
  • 400 g finomliszt
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2-3 ek. olaj
A
B
C
D

1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A zsemléket 1x1 cm-es kockára vágjuk (A), a sütőtepsibe terítjük és a forró sütőben ropogósra sütjük.

2. A tojásokat és a tejet 1 csapott ek. sóval elhabarjuk vagy összeturmixoljuk (B), és a liszthez keverjük. A petrezselymet megmossuk, zöldjét finomra vágjuk, és a zsemlekockákkal együtt a masszához adjuk (C), jól összekeverjük – egészen sűrű, „mázgás” lesz, ez a természete! Lefedjük, 20 percig pihentetjük.

3. Felforralunk 5 liter vizet, hozzáadunk 1 ek. sót. A masszából 2 evőkanál segítségével megközelítőleg egyforma adagokat szaggatunk egy jól meglisztezett tálcára, és lisztes kézzel laza gombócokat kerekítünk belőlük (főkép).

4. Óvatosan a forrásban lévő vízbe tesszük őket (két részletben), és lassú, szinte csak gyöngyöző forralással 8-10 percig főzzük. Mielőtt kivennénk a vízből, egyet kettévágunk (D), megnézzük, átfőtt-e. Ha igen, tálba szedjük őket, meglocsoljuk az olajjal, fedő alatt kíméletesen összerázzuk, és tálalásig melegen tartjuk.

Tippek:

Érdemes egyszerre többet készíteni belőle, mert remekül tűri a mélyhűtést! A készre főzött, kihűlt gombócokat tálcára rakosgatva előfagyasztjuk, majd áttesszük műanyag tasakba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni és a mikróban vagy gőz fölött felforrósítjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 20 perc pihentetési idő

Energiatartalom:

162 kcal/1 gombóc

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 20 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 20 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sertéscsülök
pékné módra

Tatárbifsztek

Gesztenyés
sertéspecsenye

Mozzarellás
polentafalatkák

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Medvehegymás túrógombóc
paradicsommártással

Almás-sajtos
sertésborda

Esterházy-rostélyos

Citromos-zsályás
bárányborda

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Babos zöldségragu
polentával

Tésztában sült
húsvéti sonka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: