2019. szeptember 16.
Edit napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek

A vadasokhoz – akár marhából, nyúlból vagy vadhúsból készüljenek –
igazándiból zsemlegombóc dukál (mint ahogyan a szalontüdőhöz is). Elkészítése
nem boszorkányság, kár lenne holmi főtt tészta javára lemondani róla!

Fotó: Elendel

Alaprecept –
Zsemlegombóc

Hozzávalók 16 gombóchoz:

  • 4 szikkadt zsemle
  • 5 tojás
  • 4 dl tej
  • 400 g finomliszt
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2-3 ek. olaj
A
B
C
D

1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A zsemléket 1x1 cm-es kockára vágjuk (A), a sütőtepsibe terítjük és a forró sütőben ropogósra sütjük.

2. A tojásokat és a tejet 1 csapott ek. sóval elhabarjuk vagy összeturmixoljuk (B), és a liszthez keverjük. A petrezselymet megmossuk, zöldjét finomra vágjuk, és a zsemlekockákkal együtt a masszához adjuk (C), jól összekeverjük – egészen sűrű, „mázgás” lesz, ez a természete! Lefedjük, 20 percig pihentetjük.

3. Felforralunk 5 liter vizet, hozzáadunk 1 ek. sót. A masszából 2 evőkanál segítségével megközelítőleg egyforma adagokat szaggatunk egy jól meglisztezett tálcára, és lisztes kézzel laza gombócokat kerekítünk belőlük (főkép).

4. Óvatosan a forrásban lévő vízbe tesszük őket (két részletben), és lassú, szinte csak gyöngyöző forralással 8-10 percig főzzük. Mielőtt kivennénk a vízből, egyet kettévágunk (D), megnézzük, átfőtt-e. Ha igen, tálba szedjük őket, meglocsoljuk az olajjal, fedő alatt kíméletesen összerázzuk, és tálalásig melegen tartjuk.

Tippek:

Érdemes egyszerre többet készíteni belőle, mert remekül tűri a mélyhűtést! A készre főzött, kihűlt gombócokat tálcára rakosgatva előfagyasztjuk, majd áttesszük műanyag tasakba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni és a mikróban vagy gőz fölött felforrósítjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 20 perc pihentetési idő

Energiatartalom:

162 kcal/1 gombóc

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Medvehegymás túrógombóc
paradicsommártással

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Citromos-zsályás
bárányborda

Mozzarellás polentafalatkák

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Tésztában sült
húsvéti sonka

Almás-sajtos
sertésborda

Kukoricás palacsinta
zöldségraguval

Brassói
aprópecsenye

Zöldséggel töltött
borjúlábszár

Esterházy-rostélyos

Sertéscsülök
pékné módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: