DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok
Ennek a közép-amerikai illetőségű desszertnek az érett, de kemény húsú banán, valamint az aromás rum adja meg a karakterét. A vaníliafagylalt kellemes ráadás, amely még hangsúlyosabbá teszi a jellegzetesen karibi ízeket.

Fotó: Hemző Károly
Banánsplit
Hozzávalók 4 személyre:
- 100g tortabevonó étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1/2 dl jó minőségű rum
- 4 közepes banán
- 1/2 citrom leve
- 20 g vaj/margarin
- 2 ek. barnacukor
- 1 dl rostos narancslé
- 1 csillagánizs
- kisujjnyi fahéj
- 8 gombóc vaníliafagylalt
- 4 citromfűbóbita
1. Az öntethez a csokoládét felaprózzuk, a tejszínhez adjuk, olvadásig forraljuk, besűrítjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumot, még egyszer felforraljuk, félretesszük, fedő alatt melegen tartjuk.
2. A banánokat meghámozzuk, kissé rézsútosan mindegyiket 3-4 darabra vágjuk, azonnal citromlébe forgatjuk, hogy meg ne barnuljanak. A vajat/margarint és a cukrot teflonserpenyőben kissé megpirítjuk, felöntjük a narancslével, hozzáadjuk a csillagánizst és a fahéjat, mérsékelt tűzön sűrűre beforraljuk.
3. Kiemeljük a szirupból a fűszereket, beletesszük a banándarabokat, élénk tűzön 2-3 percig forgatjuk (a banán gyorsan megpuhul, ügyeljünk arra, hogy ne essen szét!). 4 lapostányérra rendezzük, és bevonjuk a fűszeres sziruppal.
4. A sült banándarabok mellé nyomunk 2-2 gombóc vaníliafagylaltot, tetejüket részben megöntözzük a forró csokoládémártással, citromfűbóbitákkal díszítjük, és azonnal tálaljuk. Rolettit, csokoládés-mogyorós ostyát, külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk mellé. Evőeszközként desszertkanalat- és villát adunk hozzá.
Fontos:
A tálalással sietnünk kell, mert a fagylalt gyorsan olvad, az étel jellegét pedig a hideg-forró összhatás adja meg.
Tippek:
Készíthetjük (édesített citromlével meglocsolt) nyers banánnal is, a vaníliafagylalt és a forró csokiöntet azonban marad!