TÉSZTASÜLTEK > Kenyerek

Fotó: Elendel
Sütőtökös vekni
Hozzávalók 4 kenyérkéhez:
- 400 g tisztított sütőtök
- 1 dl langyos tej
- 1 ek. barnacukor
- 25 g élesztő
- 350 g fehér tönkölyliszt
- 350 g finomliszt
- 2 dl langyos víz
- 1 ek. só
- 2 ek. tökmagolaj vagy (classico) olívaolaj
- 2 ek. tisztított, pirított tökmag
1. A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk, saját levében-gőzében, fedő alatt puhára pároljuk. Jól lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, botmixerrel péppé törjük.
2. Elkeverjük a tejben a cukrot és az élesztőt, a kétféle összeszitált liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, hozzákeverünk egy kevés lisztet, felfuttatjuk (15 perc). Apránként hozzádagasztjuk a vizet, a sót, a tökpürét, a tökmagolajat, végül a tökmagot (lágy, ragadós tésztát kapunk). Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
3. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 4 részre osztjuk, 2-2 veknit, illetve cipót formálunk belőle. 2 sütőpapírral bélelt, liszttel megszórt tepsire tesszük, tetejüket rézsútosan vagy keresztalakban bevágjuk, konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük.
4. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (légkeverés 190 °C), aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt edénykét. Betesszük a két tepsit, 15 perc múlva visszakapcsolunk 200 °C-ra (légkeverés 170 °C), és 30-35 percig sütjük a kenyereket. A sütőből kivéve azonnal átkenjük hideg vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután szeleteljük. Tetszőleges finomságokkal (pl. krémsajt-retek, aszalt paradicsom-olívabogyó) kínálhatjuk. Mélyhűthető!
Tippek:
– Keverhetünk a tésztába 1 kk. őrölt gyömbért, 2 ek. felaprózott friss rozmaringot vagy zsályát is.
– Süthetünk a tésztából 8-12 kisebb cipót, zsemlét is.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor
Elkészítési idő:
2 óra 30 perc
Energiatartalom:
778 kcal/1 kenyér
Nehézségi fok: