SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
A sokoldalú cékla és a narancs íze meglepően kellemes párost alkot. Ha még almát is adunk a salátához, valóságos vitaminbombává válik, amelyre nagy szükségünk van a téli időszakban, ráadásul a hozzáadott chili jótékonyan hat az emésztésre és az anyagcserére. Érdemes belőle többet készíteni – dobozba zárva munkahelyre is magunkkal vihető, egészséges, könnyű és kalóriaszegény.

Fotó: Hemző Károly
Almás-narancsos
céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g kisebb gumójú cékla
- 1 kis fej hagyma
- só, bors
- 2 ek. citromlé
- 2 nagy alma
- 2 (bio) narancs
- 2 nagy ek. majonéz (60 g)
- 2 dl joghurt
- chilipor
1. A céklát fél órára beáztatjuk langyos vízbe, aztán alaposan megsikáljuk, és héjában puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, mélyebb tálba tesszük, összekeverjük 1/2 kk. sóval és a citromlével. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn egyenesen a hagymához reszeljük. A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, az egyik héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük.
2. A mártáshoz a majonézt és a joghurtot eldolgozzuk a reszelt narancshéjjal, a narancslével, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és 1-2 csipet chiliporral.
3. A céklát leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd ugyancsak nagy lyukú reszelőn a hagymás-almás keverékhez reszeljük. Lazán összekeverjük a majonézmártással, csinos tálba szedjük-kócosítjuk, lefedjük, és 1 órát a hűtőben érleljük.
4. A maradék 1 narancsot héjastul felkarikázzuk, magjait eltávolítjuk. A narancskarikákat elnegyedeljük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét. A saláta közepét ugyancsak elnegyedelt narancskarikákkal és tetszőleges zöldfűszerlevélkékkel vidámítjuk.
Tippek:
– Nagyon mutatós, ha kivájt narancshéjban vagy karcsú kelyhekbe szedve (előételként) kínáljuk. Fokhagymás pirítós illik hozzá.
– Gyorsabban elkészül, ha a céklát előző nap megfőzzük.
– Érdemes eleve több céklát főzni; a maradékot felkarikázzuk, vízben elkevert sóval, borecettel, édesítőszerrel, őrölt köménymaggal és tormaszeletekkel ízesítjük, és csavaros üvegekbe zárva a hűtőben tároljuk. Savanyúságként kínáljuk.
Elkészítési idő:
1 óra
+1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
185 kcal/adag
Nehézségi fok: